YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki kararına ilişkin, "Şimdi bu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun asgari ücretten vergi alınmaması yönündeki kararına ilişkin, "Şimdi bu konu Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda partilerin uzlaştığı bir konu. Yoksa yasal bir düzenleme neticesi değil. Yani şu anda asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgili bir düzenleme yok. Öyle bir şey, Meclis'in gündeminde değil" dedi.

Kurban Bayramı namazını merkez Yıldırım ilçesindeki Yıldırım Bayezid Camisi'nde kılan Bakan Çelik, cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, dünyanın birçok yerinde ve bölgede ciddi huzursuzlukların, olumsuzlukların yaşandığı bir dönemde Kurban Bayramı'nın idrak edildiğini belirterek, bayramların, dostluk, barış ve kardeşlik günleri olduğunu vurguladı.

Bayram vesilesiyle bu olumsuzlukların cereyan ettiği coğrafyada, kalplerin yumuşaması, çözüme, barışa dönük adımlar atılması temennisini dile getiren Çelik, "Başta Suriye'de gerçekten oluk oluk kan akıyor ve bayram dolayısıyla bir barıştan bahsediliyor. Umarım bu kalıcı bir barışa dönüşür ve bu Suriye'deki olumsuz gidişata bir 'Dur' denilir, temennisinde bulunuyorum. Bütün Müslümanların, İslam alemine hayırlara vesile olması temennisiyle bayramlarını kutluyorum" diye konuştu.

Çelik, bir gazetecinin asgari ücret ve emeklilik zam oranlarına ilişkin sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında toplanıyor. Aralık ayında bu heyetin arasında işçi ve işveren adına katılan temsilciler var. Oradaki değerlendirmede bu belirleniyor. Bütçe öngörüleri de var tabii ki. Bütçe öngörüleri, gerek orta vadeli programımızda gerekse yıllık planımızda asgari ücretin ne olacağını, zam oranlarının ne olacağını, enflasyonun ne olacağını tahmin ederek hazırlanıyor. Tahmin edilmeden yapılacak hazırlıklar tabii ki doğru olmaz. Bu tahminlerin olması doğaldır. Ama bir de fiili durumlar vardır. Memurlarla ilgili toplu sözleşme var. Asgari ücretle ilgili tespit komisyonu var. Bunların çalışmalarında ortaya çıkacak veriler ne ise onlar uygulanmaya konacak. Onlar da bağımsız bir şekilde çalışan kuruluşlarımız."

Bir gazetecinin "asgari ücretten vergi alınmayacağı yönündeki" haberleri hatırlatması üzerine Çelik, şöyle konuştu:

"Şimdi bu konu Anayasa Uzlaşma Komisyonunda partilerin uzlaştığı bir konu. Yoksa yasal bir düzenleme neticesi değil. Yani şu anda asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgili bir düzenleme yok. Öyle bir şey, Meclis'in gündeminde değil. Bizim gündemimizde yok, ama Anayasa Komisyonu, 'anayasaya girmeli mi girmemeli mi-' bunlar tartışılabilir, ama böyle bir karar almış dört siyasi parti. Biz o çerçevede o karara saygı duyarız. Böyle bir şey gerçekleşirse onun da mutlaka yasalara yansıması olacaktır."

Çelik, bu konudaki anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerinin ne olduğu yönündeki bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Biz istiyoruz ki milli iradenin tecelligahı olan yüce Meclis'te yepyeni bir anayasa yapalım. İhtilali ile ünlü anayasadan Türkiye'yi kurtaralım istiyoruz. O çerçevede bir uzlaşı olur da anayasa değişirse işte o zaman bunların hepsi gündeme gelir. Anayasa uyum çerçevesinde birçok düzenleme yapmanız gerekiyor. Ama asgari ücretle ilgili konunun görüşüldüğü yer Anayasa Uzlaşma Komisyonu. Biz asgari ücretin artırılması için çaba gösteriyoruz, enflasyonun çok çok üstünde artışlar sağlıyoruz. Bunlar doğru, ama bu asgari ücretten vergi konusu maliyeyi de ilgilendiriyor. Bir yere vermeniz gerekiyor. Bu talep, meşru bir taleptir, doğru bir taleptir, ama bunun karşılığını dengeleyerek yapmamız gerekiyor. Hesapsızlık dönemi bizde kapandı. Bizim iktidarımız döneminde vermek evet, ama karşılığını bularak veriyoruz, geleceği karartmıyoruz, geleceği aydınlatıyoruz. Milletimizin mali açıdan geleceğini aydınlatacak programları uygulamak gerekiyor."

Muhabir: Volkan Bayraktar / Haluk Yüksel

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler