YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gemlik’in Çehresi Büyükşehir İle Değişiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde de yatırımlar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Gemlik’te yeniden düzenlenen Çarşı Deresi...

Gemlik’in Çehresi Büyükşehir İle Değişiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde de yatırımlar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Gemlik’te yeniden düzenlenen Çarşı Deresi törenle hizmete açılırken, Paşa Konağı’nın restorasyon çalışmalarına da başlandı.

Hizmetlerini merkez ilçelere de taşıyan Büyükşehir Belediyesi, Çarşı Deresi'ni Gemliklilerin nefes alacağı bir yer haline getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da ve Gemlik’te yıllardır yapılamayanların artık hayal olmadığını ve eksiklerin giderilecek ilçenin değer kazandığını söyledi. Altepe, “Gemlik’in merkezinde ilçeye değer katan önemli bir projeyi gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Buradaki sıkıntılar yerini bugünkü güzel görüntüsüne bıraktı ve Çarşı Deresi denizle ve sahille buluştu” dedi.

Başkan Altepe, Çarşı Deresi çevre düzenlemesi çalışmalarının 2011 yılı Nisan ayında başladığını hatırlatarak, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki derenin, mevcut kütle beton, yan duvarları kırılarak yerine 3 metre yüksekliğinde kabartma derzli taş duvar yapıldığını söyledi. Dere tabanının temizlenerek dere akışının iyileştirildiğini belirten Başkan Altepe, “Islah çalışmaları sonrası, Çarşı Deresi üzerine de 8 adet çelik köprü, köprülerin üzerine de ahşap oturma bankları yapıldı. Köprülerden dördünün üstü açık, dördünün de üstü ahşap pergola ile kapalıdır. Dere etrafına yürüyüş yolları yapıldı. Dere aksında, çevre aydınlatma işleri ve yeşil alan sulama sistemleri de tamamlandı. Yaklaşık 1 km uzunluğundaki Gemlik Orhangazi Caddesi’nin gidiş ve geliş çift yönlü yaya yürüyüş yollarıyla bordür ve tretuvar çalışmaları da yapıldı” dedi.

Başkan Altepe, Gemlikli vatandaşların rahat ve huzurlu bir ortamda yürüyüş ve spor yapabilecekleri cazibe merkezinin toplam 4 milyon TL’ye mal olduğunu da söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet bekleyen her yere ulaştıklarını anlatan Başkan Altepe, “Gece gündüz Bursa’ya ve halkımıza hizmet edip eserleri kazandırmak istiyoruz. Bursa ve Gemlik için yapacak çok işimiz var. Sınır tanımayan yatırımlarımızla 4 dönemde yapılanlardan çok daha fazlasını 3,5 yıla sığdırdık. Her şey Bursa ve Gemlik için. Gemlik nefes aldığımız, Bursa’mızın vitrini ve vizyonu olan bir ilçe. Gemlik’in çağdaş, vizyon bir turizm kenti olması yolunda yatırımlarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Gemlik Belediyesi’nden kaymakamlık ve İl Genel Meclisi’ne kadar herkesten destek gördüklerini ifade eden Başkan Altepe, altyapı ve su kanalizasyon hizmetlerinden derin deniz deşarjlarına ve sahillere kadar Gemlik’in altyapısının komple yenilendiğini kaydederek, “Bu dönemde sadece 30 milyon TL civarında yatırımı altyapıya yaptık. Bölgede 8 milyon TL değerinde asfalt ve 20 km civarında yol yapımı gerçekleştirildi. Bu yatırımlarla birlikte Gemlik’in çehresi ve vizyonu değişiyor” diye konuştu.

Paşa Konağı’nın 1800’lü yılların sonunda papaz evi olarak yapıldığını anlatan Başkan Altepe, “1919 yılında ipek böcekçiliği yapılan mekan ‘böcekhane’ olarak kullanılmıştır. Daha sonra Bursa İl Özel İdaresi’nce yatılı mektep olarak satın alınmıştır. 1936 tarihinden sonra Özel İdare tarafından ortaokul için istimlak edilmiştir. 1944 tarihinde yandaki diğer adalar da istimlak edilerek 2.309.49 m2 alan elde edildi. Bina ortaokul olarak kullanılmasının ardından Kadastro Müdürlüğü’nce,1966 yılında kız meslek lisesi olarak kullanılmaya başlandı. 1980 yılında Halk Eğitim Müdürlüğü binada bir onarım yaptı ve 1982 yılında burada hizmete başladı. Aynı yıl ticaret lisesi de bu binada dönüşümlü olarak eğitime başladı. 1988 yılında halk eğitim merkezi bu binayı tamamen ticaret lisesine bıraktı. 1992 - 94 yılları arasında anadolu lisesi olarak hizmet vermiş olan yapı; 1994 yılında tekrar Halk Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi ve günümüzde de bu işlevle kullanılmaktadır” dedi.

1998 yılında yapının tadilat geçirdiğini belirten Başkan Altepe, 300 m2’lik taban alanı, toplam 1000 m2 kullanım alanıyla zemin, 1, 2 ve cihannüma olmak üzere 4 kattan oluşan binanın karma yapım tekniğine sahip olduğunu, tüm katlarda yatay taşıyıcılar ahşap kirişlerden oluştuğunu, yapımından bugüne statiğini bozacak afet ve müdahalelere maruz kalmadığından tamamen ayakta kalabildiğini vurguladı.

Binada yapılacak çalışmalardan da bahseden Başkan Altepe, katlarda oluşan yükseklik farkı giderileceğini, zemin kattan 2. kata asansör ilave edileceğini, zemin katta satış birimi ayrılacağını, 2 metre yüksekliğinde bir alçıpan duvar yapılacağını, engelliler için bir engelli rampası yapılacağını kaydederek, 4 ay gibi bir sürede tamamlanmasını hedefledikleri binanın ilçede kültürel faaliyetler için kullanılacağını anlattı. Başkan Altepe, Paşa Konağı restorasyonunun bir milyon liraya mal olacağını ifade etti.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de TBMM’de yasalanan Büyükşehir Belediye kanunu hakkında bilgiler verdi. Hizmet ve yetki alanı genişletilen yasayla yaklaşık 50 milyonun üzerindeki insana daha yaşanabilir bir imkan sunacaklarını vurgulayan Şahin, bu sayede şehrin her köşesinin Büyükşehir’in hizmetleriyle donatılacağını ifade etti.

Gemlik Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz ise derenin yakın zamana kadar esnafın kabusu olduğunu söyleyerek, “Deredeki pis koku, artık güzellikleriyle anılan bir yer olacak. Her yağmur Gemlik’e kabus olurdu. Özellikle Osmaniye ve Eşref Dinçer mahalleleri için yağmur kabustu, artık bereket olacak. Bu dere artık koku değil güzellik saçıyor. Çarşı Deresi Gemlik’e değer katıyor” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla ilçenin değiştiğini anlatan Yılmaz, “Büyükşehir’in eli Gemlik’e değdikçe her geçen gün ilçemiz Marmara’nın incisi olacaktır” dedi.

Gemlik Kaymakamı Cahit Işık da Gemlik’te yapılan çalışmaların ilçenin parlak geleceğinin müjdecisi olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Başkan Altepe, AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ile Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ bürokratları, muhtarlar ve vatandaşlar Çarşı Deresi’nin açılışını yaptı.

Daha sonra Paşa Konağı’na geçen Başkan Altepe ve protokol üyeleri burada da ilk harcı dökerek tarihi binanın restorasyon çalışmalarını başlattı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler