YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İznik Gölü’Ndeki Bazilikada Sualtı Araştırmasına Başlandı

Mehmet BULDU/İZNİK Tarihi M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’te geçen ocak

İznik Gölü’Ndeki Bazilikada Sualtı Araştırmasına Başlandı

Mehmet BULDU/İZNİK Tarihi M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’te geçen ocak ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıktı.
Fotoğrafları inceleyen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen 'Aziz Neophytos' adına yapılan kilise olduğunu belirledi. Prof.Dr. Şahin, Aziz Neophytos'un önce bazilikanın içine gömüldüğü, ardından 740’da meydana gelen deprem nedeniyle yakındaki Koimesis Kilisesi’ne götürüldüğünü açıkladı. İznik’teki bu keşif dünyadan da büyük yankı buldu. Uluslararası haber ajanslarının yayını sonrası Amerika Arkeoloji Enstitüsü, Prof. Dr. Mustafa Şahin ile bağlantı kurarak detayları hakkında bilgi aldı. Enstitü dergesinin bu ay yayınlanan sayısında da bazilika 2014 yılında, 'Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif' arasına alındı. Dergide, Prof.Dr. Mustafa Şahin’in görüşlerine de yer verilerek, sualtı müzesi olması konusundaki önerisi de yazıldı.
Geçen ay ekiplerin ön çalışmasının ardından bugün sualtı incelemesi başlatıldı. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığındaki 25 kişilik ekip tarafından yürütülüyor.
Ekiplerin çalışmaları yaptığı bölgeye gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe, uzmanların sualtı inceleme çalışmalarını başlattığını belirterek, elektronik aletlerle yapılacak ölçümlerle bazilika ve çevresinin planlarının çıkarılacağını söyledi.
İnceleme sonucu bazilika ve çevresinin durumunun net bir şekilde anlaşılacağını kaydeden Altepe, “Bizim hedefimiz burada dünyanın ilgisini çekecek güzel bir eser oluşturmak. Zaten 1500 yıllık eser dünyanın gündemine oturdu ve ilgisini çekti. Buraya da öyle bir proje gerçekleştirelim ki herkes bu projeyi görmeye gelsin. Gölün içinde alt kattaki bir ada gibi insanlar girip gezebilsin bizim düşüncemiz maliyeti ne olursa olsun bunu yapmak istiyoruz” dedi.
İznik turizmine büyük katkı sağlayacak çalışmada nasıl bir proje oluşturulacağının incelemeler sonucu ortaya çıkacağını kaydeden Altepe, güzel bir proje ile dünyanın ilgisini buraya çekmek istediklerini sözlerine ekledi.

İznik Gölü’Ndeki Bazilikada Sualtı Araştırmasına Başlandıİznik Gölü’Ndeki Bazilikada Sualtı Araştırmasına Başlandıİznik Gölü’Ndeki Bazilikada Sualtı Araştırmasına Başlandı

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler