YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş Törenle Anıldı

MUDANYA (Bursa), (DHA)- İNGİLİZLERİN, 97 yıl önce Mudanya’yı işgali sırasında ilk kurşunu atarak direnişi başlatan ve şehit edilen Şükrü Çavuş,

Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş Törenle Anıldı

MUDANYA (Bursa), (DHA)- İNGİLİZLERİN, 97 yıl önce Mudanya’yı işgali sırasında ilk kurşunu atarak direnişi başlatan ve şehit edilen Şükrü Çavuş, düzenlenen törenle anıldı.
İngilizlerin işgali sırasında ilk kurşunu atarak direnişi başlatan ve 1 binbaşı, 1 zabit ve 3 askeri öldürdükten sonra şehit düşen Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş'un şehit edilişinin 97’nci yılı dolayısıyla Şehitlik Anıtı önünde tören düzenlendi.
Düzenlenen anma törenine Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Garnizon Komutanı Deniz Binbaşı Alpaslan Baysal, Mudanya İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Samet Ali Kılıçoğlu, Mudanya İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Durmuş’un yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve gaziler katıldı.
Törende konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Şükrü Çavuş ve adını bilmediğimiz binlerce şehidin canlarıyla kanlarıyla kurduğu bu vatan ve cumhuriyetin ilelebet yaşayacağını belirterek, “Bizlerde onlar gibi laik demokratik tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Görevleri ne olursa olsun en büyük hedeflerinin cumhuriyeti karanlık bir geleceğe teslim etmemek olduğuna da vurgu yapan Türkyılmaz, “Bu başarılar bu kahramanlıklar asla ve asla unutulmayacaktır. Mudanya’mızın ve ülkemizin kurtuluşunda mücadele eden tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kaymakam Faik Oktay Sözer ve Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, şehitlik anıtına Şehit Şükrü Çavuş’un fotoğrafının yer aldığı çiçeklerle süslü çelengi sunarken, Mükerrem Yıldız, Şehit dayısı Şükrü Çavuş adına yazılan bir şiiri okudu.
KAHRAMAN ŞÜKRÜ ÇAVUŞ
İzmir'in işgalinin ardından bir şileple Mudanya'ya getirilip boşaltılan 56’ncı Tümen'in 173’üncü Alay'da askerliğini yapan Şükrü Çavuş, bir İngiliz filosunun 25 Haziran 1920 sabahı 07.00 sularında Mudanya'ya çıkarma yapmaya başlaması üzerine karşı koymaya karar verdi.
Kadıçeşmesi yönünde ilerleyen İngiliz birliğine ateş açtı. Birliğin binbaşı rütbesindeki komutanı vurularak öldü, bir yüzbaşı ile bir astsubay yaralandı. Ne var ki açılan karşı ateşle o da vurularak şehit düştü. Ancak İngilizler Mudanya'da kalmayı göze alamayarak çekildiler. Hiçbir emir almamasına karşın Mudanya'yı işgale kalkışan İngiliz birliğine tek başına karşı koyan kahraman askerin anısına Mudanya'da bir anıt dikildi, bir ilkokulla bir mahalleye adı verildi.
Ünlü Türk sanat musikisi bestecisi Sadettin Kaynak, onun yiğitliğini öven destansı bir beste yaptı. Bu bestenin ise sözleri şöyle:
“Şükrü Çavuş mert yürekli, sert bakışlı kahraman
Elde tüfek, belde fişenk, nişancıdır pek yaman
Mermisini hedefine ulaştırır her zaman,
Yurduna göz dikenlere dedirttirmiş el’aman
Mudanyalı Şükrü Çavuş kahramandır, kahraman.

Yavukluya veda etti, tam yirmi yaşında
Donanmaya karşı koydu, iskelenin başında
Düşmanları yere serdi İstiklal Savaşı’nda.
Koç yiğidin menkibesi abidesi taşında,
Mudanyalı Şükrü Çavuş kahramandır, kahraman”

Mudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş Törenle AnıldıMudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş Törenle AnıldıMudanyalı Kahraman Şükrü Çavuş Törenle Anıldı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler