YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nilüfer’de Toplum Yararına Bilimsel Araştırma

Olağan belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra toplum sağlığını ilgilendiren konulara öncelik veren Nilüfer Belediyesi, toplumu ilgilendiren...

Nilüfer’de Toplum Yararına Bilimsel Araştırma

Olağan belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra toplum sağlığını ilgilendiren konulara öncelik veren Nilüfer Belediyesi, toplumu ilgilendiren bilimsel bir çalışmaya daha imza attı.

Nilüfer Belediyesi Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ile Nilüfer Belediyesi Şehir Plancısı ve Nilüfer Sağlıklı Kentler Proje Koordinatörü Evrim Ekiz’in hazırladığı “Eşitsizlikleri Haritalamak” isimli araştırma kitabının tanıtımı bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey Türkiye’de bölgeler ve iller arasında özellikle eğitim, sağlık alanlarındaki eşitsizlikleri ortaya koyan ve ülkenin sosyo-ekonomik haritasını göz önüne seren çalışmayı çok önemsediklerini, aynı çalışmayı çok yakında Londra Üniversitesi Sağlıkta Eşitsizlikler Enstitüsü İşbirliği ile Nilüfer’de mahalle bazında gerçekleştireceklerini açıkladı.

“Bu çalışmanın hedefi Türkiye’de sağlık ve sağlığın sosyal belirleyicileriyle ilgili göstergeleri illere göre karşılaştırmak ve elde edilen sonuçları haritalar yardımıyla görsel olarak ortaya koyabilmektir” diyen Bozbey, “Eşitsizlikleri Haritalamak” isimli araştırma kitabını başta Bursa milletvekilleri, bakanlar ve siyasi parti merkezleri olmak üzere toplumun geleceğine yön veren tüm karar verici makam ve kişilere göndereceklerini söyledi.

Nilüfer Belediyesi Sağlık Danışmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ise, mevcut durumun bilinmesi adına Türkiye’de illere göre bebek ölüm hızı, günlük kişi başı su kullanım miktarı, ölüm hızları, hasta yatak sayısı, elektrik tüketim oranları, işsizlik, iş gücüne katılım oranları ve eğitim seviyeleri gibi değişkenlerin derlenmesi ile Türkiye’de eşitsizliklerin ortaya konulduğu ilk kapsamlı bilimsel çalışmayı hazırladıklarını ifade etti.

Pala’nın açıklamasına göre, doğu ile batı illeri arasındaki gelişmişlik farkının net bir şekilde ortaya çıktığı çalışmada dikkat çekici sonuçlardan biri de hastane yatak sayısı haritasına bakıldığında son 40 yılda sağlık bakanı, başbakan ve parti liderlerinin seçim bölgelerinde durumun diğer illere göre çok daha iyi olduğu.

Söz konusu çalışmanın uluslararası bilim çevrelerinin ve karar vericilerin dikkatine sunabilmek adına yayının Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandığını söyleyen Pala, verileri elde edebilmek için Sağlık Bakanlığı’ndan, TÜİK’ten, bütün belediyelerden ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talepte bulunduklarını, ancak Türkiye’de veri kayıtları konusundaki eksiklikler yüzünden pek çok veriden faydalanamadıklarını ifade etti.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler