YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tofaş, Bu Yıl 400 Kişiyi Işe Alacak

Edip TEKİN/BURSA, Kamil Başaran’ın yerine geçen ocak ayında TOFAŞ'ın CEO’su olan Cengiz Eroldu, fabrikanın sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında şirketin

Tofaş, Bu Yıl 400 Kişiyi Işe Alacak

Edip TEKİN/BURSA, Kamil Başaran’ın yerine geçen ocak ayında TOFAŞ'ın CEO’su olan Cengiz Eroldu, fabrikanın sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında şirketin 2014 yılı faaliyetleri ve 2015 yılında yapacakları çalışmaları anlattı.
Yılda 400 bin araç üretmeyi hedeflediklerini ifade eden Eroldu, “İstihdam konusunda da TOFAŞ’ın çalışmaları var. Bu sene beklediğimiz üretim artışı paralelinde 300-400 kişi seviyesinde istihdam yapmayı öngörüyoruz. Zaten projelerimiz devreye girdiği zaman 2016 yılı sonrasında fabrikanın çalışması iki vardiyadan 3’e çıkacak. 2015’te 1.5 milyar dolarlık yatırımın 700 milyon dolarını yapmayı öngörüyoruz. 2015’te yaptığımız otomobil projelerinin ilk meyvelerini alacağız. Şu anda fabrikada deneme üretimleri başladı. Bursa sokaklarında da yakında göreceğiz. Sedan modelimizi bu senenin son çeyreğinde piyasaya çıkarmayı ön görüyoruz. Bu projenin 3’te 1’ini ihraç etmeyi, 3’te 2’sini ise Türkiye pazarında satmayı hedefliyoruz. Bütün projeler tamamlandığı zaman 400 bin üstü üretime çıkmayı hedefliyoruz. 2016 sonrasında 7 modeli aynı anda üretiyor olacağız ” dedi.
TÜRKİYE, HAFİF TİCARİ ARAÇTA AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ
2014 yılında otomotiv pazarının 770 bin seviyesinde kapandığını hatırlatan Eroldu, Türkiye otomotiv sanayi alanında Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üreticisi olduğuna dikkat çekti. Hafif ticari araç pazarının istenilen seviyede olmadığını söyleyen Eroldu, “2005 yılında Türkiye’de hafif ticari araç pazarı 285 bindi. 2014’te ise bu 180 binle kapandı. K2 belgesi çıktığı zaman pazarda bir düşüş yaşandı ancak sonradan K2 belgesinde değişiklik yapılıp bürokratik engeller kalkınca pazar hareketlendi. Ancak Türk otomotiv sanayinin biraz daha büyümesi lazım. Pazarda 2014 yılında Türkiye ve bizim için hoş olmayan aslında ithalat payının büyümesi. Toplam ithalatın payı 2014’te yüzde 67 oldu. Bunun açılımına baktığımızda otomobilde yüzde 73, hafif ticari araçlarda ise yüzde 46 oldu. Bu da hafif ticari araçların yerli otomobil üretiminde ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye’deki arzın önemli bir kısmının Türk üreticilerden geliyor olması hafif ticari araçlarda da ithalatın payını ciddi oranda azaltıyor” dedi.
“YERLİ ÜRETİMDE EN ÇOK SATIŞ YAPAN FİRMAYIZ”
Firma olarak yerli üretimde en çok satış yapan firma olduklarını ifade eden Eroldu, “2014 yılında Türkiye pazarındaki satışların yüzde 84’ünü yerli üretimden gerçekleştirdik. Otomotiv pazarında yerlilik oranını artıracak, yüzde 73’lere varan ithalat oranını azaltacak formül, bu pazardaki yerli arzın arttırılmasıdır” diye konuştu.
TOFAŞ’ın Bursa’daki ikinci büyük şirket. Türkiye’nin ise 6’ncı büyük kuruluşu olduğunu vurgulayan Eroldu, şöyle devam etti:
“2014 yılında Türkiye’deki toplam otomobil üretiminin yüzde 19’unu tek başımıza gerçekleştirdik. Yaptığımız 142 bin ihracatla da Türkiye’deki toplam otomobil ihracatının yüzde 16’sı TOFAŞ tarafından yapıldı. 2014’te Bursa’nın toplam ihracatı 11.7 milyar dolar oldu. Bunun 2 milyar dolarını TOFAŞ karşıladı. Yani Bursa’dan yapılan her 12 liralık ihracatın 2 lirası TOFAŞ’ın yaptığı ihracat oldu. Bu da TOFAŞ’ın Bursa ekonomisine yaptığı katkıyı gösteriyor. 2 milyar dolarlık ihracatla da 2014 yılında otomotiv sektöründe en çok ihracat yapan 3'üncü firma olduk. Satışlarımız yaklaşık yüzde 6 artarak 7.4 milyar lira seviyesine ulaştı. Net karımız 574 milyon lira oldu. 2014 yılı tarihimizin en önemli ciro kar aktif rakamlarına ulaştığımız sene oldu.”
İŞ KAZASI ORANI DÜŞÜK
Türkiye’de geçen yıl talihsiz olaylar yaşandığını söyleyen Eroldu, iş kazası frekansında aralıklarının binde 5 olduğunu belirtip, Yüz bin saatlik üretimde binde 5 kaza oluyor. Türkiye’deki en iyi değerlerden biri” şeklinde konuştu.
Doblo modelinin Türkiye’de satılan en çok model olduğunu ifade eden Eroldu, aldıkları teşvik belgesine dikkat çekerek, “Bursa’da alınan toplam teşvik toplamı 2. 2 milyar Türk lirası. Bizim aldığımız teşvik ise 2 milyar lira. Yani 2014 yılında bütün Bursa’nın aldığı teşvik belgesi kadar biz tek başımıza teşvik belgesi aldık” dedi.
“HAFİF TİCARİ ARAÇLAR DA KİRALANSIN”
Türkiye’de mevzuat gereği hafif ticari araçların kiralanmadığını ve bunun da sektörü etkilediğini söyleyen Eroldu, “2015 yılında Türkiye pazarı çok hızlı bir başlangıç yaptı. İlk iki ayda geçen yıla oranla Türkiye otomotiv pazarı yüzde 33 artış gösterdi. Toplam 90 bin adet satış yaşadık. Otomobil pazarı yüzde 27, hafif ticari araç pazarı yüzde 52 büyüdü. Hafif ticari araç pazarının büyümesini istiyoruz ama önümüzde engeller var. Bu engellerin en önemlisi hafif ticari araçların kiralama işlemine konulmaması. Mevzuat gereği kiralanan araçların öz mal olması gerekiyor. Siz işletmenizde kiralık ticari araç kullanamıyorsunuz. Mevzuata göre sadece otomobiller kiralanıyor. Bu konuda gerekli düzenleme yapılırsa hafif ticari araç pazarının önündeki engelleri kaldıracaktır” diye konuştu.
“HEDEFİMİZ 100 BİN ARAÇ SATMAK”
Eroldu, şirket olarak hedeflerinde 800 binlik pazarda en az 100 bin araç satışı gerçekleştirmek olduğunu kaydederek, yeni çıkan Doblo modellerine talebin çok olduğunu ve karşılayamadıklarını söyledi. Doblo modelinde adeta talep patlaması yaşadıklarını söyleyen Eroldu, “Pazardan olumlu tepki aldık ve taleplere yetişemiyoruz. Bu ay başında Doblo modeli Amerika’da da müşterilerle buluşacak. Buda bizim için ayrı bir heyecan. Bursa’da yapılan aracın Amerika şehirlerinde dolaşıyor olması bizim 95’li yıllarda hayal bile edemeyeceğimiz bir durumdu” şeklinde konuştu.
“DOLARDAKİ DALGALANMA BİZİ OLUMLU ETKİLEDİ”
Son zamanlarda Dolar’da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Eroldu, kurdaki gelişmelerin karlılık oranlarını olumlu etkilediğini belirterek, “TOFAŞ olarak bizim girdilerimizin önemli bir kısmı Euro. Biz Euro alıp Euro satıyoruz. Kurdaki bu tür yukarı doğru hareketlerin bizde yaratacağı sorun yok. Hatta ağırlıklı ihracatta çalışan bir şirket olduğumuz için bizim karlılığımızı olumlu etkileyecek. Türkiye’deki otomobil pazarında şu anda ağırlıklı olarak Euro menşeli ürünler satıldığı için pazarda kurdan kaynaklı çok büyük bir artış olmaz” dedi.

Tofaş, Bu Yıl 400 Kişiyi Işe AlacakTofaş, Bu Yıl 400 Kişiyi Işe Alacak

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler