YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu Yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleştirilecek törenler öncesi hazırlıklar tamamlandı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleştirilecek törenler öncesi hazırlıklar tamamlandı. Şehitler Abidesi ile 57'nci Alay Şehitliği'nde yarın, Anzak Koyu, Lone Pine ve Yeni Zelanda anıtlarında ise 25 Nisan'da düzenlenecek törenleri katılımcıların rahat izleyebilmesi için portatif tribünler kuruldu. Ses ve ışık düzenlemeleri yapılan, seyyar tuvaletler yerleştirilen tören sahalarında özel güvenlik önlemleri de alındı. Törenler öncesi Gelibolu Yarımadası adeta ziyaretçi akınına uğradı. Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar, Şarapnel Vadisi, Lone Pine, Conkbayırı ile 57'nci Alay Şehitliği'ni ziyaret etti. Yurt içinden ziyaretçiler de 57'nci Alay Şehitliği'ni gezerek cep telefonu, fotoğraf makinesi ve kameralarla bölgeyi görüntüledi. Bazı öğrenciler, şehitlikte Türk bayrağı açtı. Avustralyalı emekli asker Mark Sampson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, törenlere katılmak için ülkesinden bir grup getirdiğini söyledi. Bu yıl Türkiye'ye ikinci kez ziyarette bulunduğunu belirten Sampson, "Ülkemde birçok insan, millet olarak ortaya çıkmamızda Gelibolu'nun, Çanakkale'nin büyük bir adım ve başlangıç olduğunu düşünüyor. Şöyle bir şey de düşünüyoruz; buraya gelmemizdeki en büyük sebeplerden biri de Atatürk'ün büyük bir insan olması ve yeni bir ülke kurması" dedi. Sampson, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden bir yakınının kabrinin, Conkbayırı yakınındaki Nek Mezarlığı'nda bulunduğunu anlattı. Türklerle o dönem düşman olduklarını hatırlatan Sampson, şöyle konuştu: "Aslında o dönemde burada savaşan askerler arasında böyle bir şey yoktu. Özellikle Atatürk'ün, 'Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyun. Sizler Mehmetçikle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını savaşa gönderen analar, göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim çocuklarımız olmuşlardır' sözleri bizim için büyük önem taşıyor."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler