YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamidiye Tabyaları'na Zarar Verildiği Iddiası

Çanakkale Valiliği, restorasyon çalışması yürütülürken Hamidiye Tabyaları'na zarar verildiği iddiasına ilişkin inceleme başlattı.

Çanakkale Valiliği, restorasyon çalışması yürütülürken Hamidiye Tabyaları'na zarar verildiği iddiasına ilişkin inceleme başlattı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, tabyaların restorasyonuyla ilgili bazı kurumlar arasında yazışmalar yapıldığı ve gerekli izinler alındıktan sonra projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünün onayına sunulduğu bildirildi. Kurulun izninin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce ihalesi yapılan restorasyon işinin, denetimi ve kontrol hizmetlerinin, İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğünce yürütüleceği bilgisini verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Basınımıza intikal eden haberde, şantiyede çalışan kepçelerin bonetler üzerine çıkarak kazı yaptıkları ve tarihi eserlere zarar verdikleri belirtilmiştir. Bu konuya açıklık getirmek amacıyla bazı hususların kamuoyu ile paylaşılmasında fayda olduğu değerlendirilmektedir. Basında çıkan haberler ve telefon ihbarları doğrultusunda 7 Nisan'da İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından alanda incelemelerde bulunulmuştur. İnceleme neticesinde onaylı projesinde bonetlere su sızmasının önlenmesi, tonozlarda oluşan su bazlı bozulmaların engellenmesi ve yapıların dayanıklı hale getirilmesi maksadıyla bonetlerin üzerindeki toprak örtünün kaldırılarak izolasyonu sağlandıktan sonra tekrar kendi toprağıyla örtünmesi öngörülmekte iken 1, 2, 5, 6 numaralı bonetlerin bulunduğu alanda yüklenici firma tarafından Koruma Kurulundan izin alınmaksızın iş makineleriyle çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. El ile kazı ve dolgu veya Koruma Kurulunun uygun göreceği iş makineleri ile yapılması gereken işlerin yüklenici firma tarafından uygunsuz iş makineleri ile yapılması, idaremiz tarafından da tasvip edilecek bir durum değildir. Restorasyon çalışmalarının takip, denetim ve kontrolü aşamalarında gerekli hassasiyeti göstermeyen idari personelle ilgili gerekli incelemeler başlatılmış olup, tabyalarda herhangi bir zarar meydana gelmemiş olsa bile izinsiz iş makinesi kullanımı dolayısıyla ilgili firma hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler