YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seyit Onbaşı'nın Sırtladığı Top Mermisinin Ağırlığı Net 215 Kilo

Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, Çanakkale'de; 1915 yılında 2'nci Ağır Topçu Tugayı 4'üncü Ağır Topçu Alayı 2'nci Topçu Taburuna bağlı 5'inci bataryanın Mecidiye

Seyit Onbaşı'nın Sırtladığı Top Mermisinin Ağırlığı Net 215 Kilo

Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, Çanakkale'de; 1915 yılında 2'nci Ağır Topçu Tugayı 4'üncü Ağır Topçu Alayı 2'nci Topçu Taburuna bağlı 5'inci bataryanın Mecidiye Tabyasındaki 3 No'lu topunda görevli Havranlı Seyit Onbaşı'nın sırtlayarak kaldırdığı ve topun namlusuna sürdüğü, İngiliz Ocean zırhlısının batıran merminin ağırlığının Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarındaki gibi 215 kilogram olduğunu göstermek isteyen Alan Kılavuzları Emekli Topçu Yüzbaşı Rıdvan Arı ile Emekli Öğretmen Zafer Aydoğan hassas kantarla ölçüm yaptı. Çanakkale Savaşları'na ait çok sayıda basılı kitapla internet sitelerinin yanı sıra bölgede ziyaretçi gezdiren rehberlerin de Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı merminin 276 kilo veya daha farklı olarak gösterilmesine ilişkin düzeltmelerin yapılması amacıyla çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirten Arı ve Aydoğan, iki arkadaşının da yardımıyla mermiyi battaniye sarıp hassas kantarın üzerine aldı. Hassas tartının göstergesi 219 kilo 200 gramı işaret etti. Battaniyenin ağırlığı düşüldüğünde 100 yıl önce Seyit Onbaşı'nın sırtladığı merminin de ağırlığının bir kez daha 215 kilo olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.
"AMAÇ KAFA KARIŞIKLIĞINI GİDERMEK"
Restorasyon çalışmasından sonra İzmir Narlıdere'deki askeri depolardan getirilerek Mecidiye Tabyası'na konulan top ve iki merminin orijinal olduğunu kaydeden Alan Kılavuzu Rıdvan Arı, şöyle konuştu:
"Top mermisinin ağırlığı için ortaya atılan çok afaki rakamlar var. Bir anlamda bunları ortadan kaldırmak adına böyle bir şey yaptık. Ben, 25 senemi TSK'da geçirdim. Topçu Yüzbaşı olarak emekli oldum. 2004'ten beri de alan kılavuzu olarak görev yapıyorum. Seyit Onbaşı'nın taşıdığı top mermisinin farklı rakamlarla ifade edilmesi dikkatimi çekti. Tarih kitaplarında birçok araştırma yaptım. Ancak net bir rakama ulaşamadım. Alan kılavuzu arkadaşımla birlikte Mecidiye tabyasındaki top mermilerini tartarak sonucu bulmaya karar verdim. Bu top mermilerinin orijinal olduğunu, Seyit Onbaşı'nın kullandığı ile aynı olduğunu biliyorum. Çanakkale'den emaneten dijital bir tartı alarak bunu Mecidiye Tabyasına götürdük. Burada, mermiyi bir battaniyenin üzerine koyup, dört kişi güçlükle tartıya taşıdık. Tartı aleti, 219'u gösterdi. Ardından mermiyi indirip, darasını almak için bu kez battaniyeyi boş olarak tarttık. Karşımıza 215 çıktı. Bunu da fotoğraflarla belgeledik. Kafa karışıklığının bu sayede giderileceğini umuyorum. İşte belge, işte kaynak işte net rakam."

Seyit Onbaşı'nın Sırtladığı Top Mermisinin Ağırlığı Net 215 Kilo

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler