YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'çalışma Hayatındaki Her Üç Kişiden Birisi Kayıt Dışı'

Yusuf ÇINAR/ÇORUM, Kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu TÜİK verilerine göre, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya’yı kapsayan

'çalışma Hayatındaki Her Üç Kişiden Birisi Kayıt Dışı'

Yusuf ÇINAR/ÇORUM, Kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu TÜİK verilerine göre, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya’yı kapsayan bölgedeki kayıt dışı oranının ise yüzde 46 seviyesinde olduğunu açıklayan Genel Müdür Ahmet Açıkgöz, "Bu Türkiye ortalamasının üzerinde bir oran. Bu oranın yüksek olmasının en büyük nedeni tarıma dayalı istihdamın bu bölgede çok olması. Tarım sektöründeki kayıt dışılık oranı yüzde 80'in üzerinde" dedi.
Kayıt dışındaki her bir puanlık düşüşün Sosyal Güvenlik Kurumu'na 1.4 milyar lira paranın girmesi anlamına geldiğini ifade eden Açıkgöz, kayıt dışının önlenmesinin sistemdeki açığında giderilmesine de çok büyük katkı sağladığını dile getirdi. Sosyal güvenlik reformu ile kayıt dışı istihdam sorununa dair bir takım yeni düzenlemeler getirildiğini belirten Genel Müdür Açıkgöz, "Kamu kurum ve kuruluşlarıyla veri alışverişi yapma imkanı getirildikten sonra bu kapsamda 2008’den bu yana kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgiler doğrultusunda tespit ettiğimiz kayıt dışı çalışan sayısı 2 milyon kişiye ulaştı. Bunlarla ilgili gerekli idari cezalar uygulandı" dedi. Açıkgöz bunun yanı sıra illerde kayıt dışı ile mücadele servisleri ve denetmen kadroları oluşturduklarını söyleyerek, özellikle ihbar ve şikayetlerle ilgili her türlü denetimlerin yerine getirildiğini ifade etti.
Türkiye'de sigorta primlerinin yüzde 37'sinin asgari ücret üzerinden ödendiğini belirten Açıkgöz, "Bu rakamların çok da doğru olmadığını biliyoruz. Yani bir kişi 2 bin TL ücret alıyorsa maalesef asgari ücret üzerinden prim yatırılıyor. Bunun sadece kurum açısından değil çalışan için de zararı var. Emekli maaşı pirim üzerinden hesaplandığı için emekli olduğunda daha düşük maaş alıyor. Bunları önüne geçmek için 2012 yılından itibaren meslek kodu uygulaması başlattık. Artık bir işyerinde kimin hangi görevi yaptığını biliyoruz. Bir müdür ile bir çaycı aynı maaşı alıyorsa biz bunu göreceğiz ve gerekli denetimlerimizi yapacağız. Bu konuda işverenlerimizi uyarıyoruz" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler