YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhuriyet Tarihinin Ilk Kooperatifi Denizli Kale’de Kurulmuş

Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, cumhuriyet tarihinin ilk kooperatifinin, Atatürk’ün 1938 yılındaki önergesinin ardından dokumacılığı...

Cumhuriyet Tarihinin Ilk Kooperatifi Denizli Kale’de Kurulmuş

Kale Belediye Başkanı İsmail Yarımca, cumhuriyet tarihinin ilk kooperatifinin, Atatürk’ün 1938 yılındaki önergesinin ardından dokumacılığı geliştirmek için ilçelerinde kurulduğunu söyledi. 2012 Kooperatifler Yılı kapsamında Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Köy Koop’un ortaklaşa düzenlediği şiir ve kompozisyon yarışmasının final programı, Kale Belediyesi Düğün Salonu'nda yapıldı. Programa Kale Kaymakamı Serap Özmen, Başkan Yarımca, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, Köy Koop Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Varol, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Burada konuşan Genel Başkan Yardımcısı Varol, kooperatifçilik hareketinin Türk halkı için 900 yıllık bir gelenek olduğunu ifade etti. Varol, “Mithat Paşa'yla 1863'te başlayan kooperatifçilik hareketi, gelenek haline gelmiştir. Ahilikten bu yana paylaşmanın olduğu ruhumuzda kooperatifçiliği geliştirdik. Halkımızdaki imece kültürünün genlerimizde olduğunun bilinmesini isterim.” dedi. Başkan Yarımca ise cumhuriyet tarihinin ilk kooperatifinin Denizli'nin Kale ilçesinde kurulduğunu öne sürerek, “Büyüklerimizin, ilçemizde kuracak oldukları yapılar için 1938 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sundukları önergeyle cumhuriyet tarihimizin ilk kooperatifini kurulmuş. 1941’de dokumacılığı geliştirmek için Kale Dokuma Kooperatifi, 1944 yılında Kale Dokumacılar Küçük Sanat Kooperatifi, dönemin Reisicumhuru İsmet İnönü tarafından imzalanan kararnameyle tasdiklenmiştir. Büyüklerimizin başlatmış olduğu kooperatifçilik geleneğini devam ettirmeliyiz.” diye konuştu. Kaymakam Özmen de Denizli’nin ilçeleri arasında bu etkinliğin ilk defa Kale ilçesinde yapıldığını vurguladı. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Küçükkaplan ise kurulduğu topraklarda kooperatifçiliği konuşmanın anlamlı olduğunu ifade etti.

Programda daha sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri verilerek birinci eserler okundu. Katılanlara ise plaket takdim edildi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler