YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düşük Euro Kuru Ihracatçıyı Korkutuyor

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, Türkiye'nin ihracatının neredeyse yarısının euro ile yapıldığını, geçen yıl 23 Ocak'ta 3.06 olan kurun bu

Düşük Euro Kuru Ihracatçıyı Korkutuyor

Osman Nuri BOYACI / DENİZLİ, Türkiye'nin ihracatının neredeyse yarısının euro ile yapıldığını, geçen yıl 23 Ocak'ta 3.06 olan kurun bu yıl 2.63 düzeyine geldiğini ve kurun gerilemeye devam ettiğini belirten DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "Ülkemiz ihracatının neredeyse yarısı euro ile yapılmakta. Otomotiv ve hazır giyim sektörü gibi önemli sektörlerde bu oran çok daha üst düzeylerdeyken, ihracat pazarlarımızı ve rekabet gücümüzü korumak adına başta Merkez Bankası'ndan olmak üzere yetkili kurumlardan proaktif adımlar bekliyoruz. Sepet kurun 2.5'un altına düşmesi risktir. Bu gibi durumlarda alınacak önlemlerdeki küçük bir gecikmenin telafisi çok uzun süreler alabilmektedir. Merkez Bankası Euro 2.90'ın üzerine çıktığında nasıl pozisyonunu güncelliyorsa, 2,70'in altına gerilediğinde de acilen, faiz indirimi ve döviz alımı gibi politikalara daha kararlı bir şekilde yönelmelidir" dedi.
Kocasert, eurodaki düşüşün ihracatçıyı terletmeye başladığını belirterek şöyle devam etti: "Eurodaki gerileme ve paritedeki hızlı düşüş doğrusunu söylemek gerekirse ihracatçıyı terletmeye başlamıştır. Açıkçası iş dünyası nadiren böylesi net ifadelerle bir şeyler talep eder ama bıçağın kemiğe dayanmak üzere olduğunu söylemek için artık erken değil. Kur konusunda acilen bir şeyler yapılmalı. Türkiye'nin 2014 yılında AB ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat 67.6 milyar dolar. 2014 ortalama paritesinin 1.32 - 1.33 olduğundan yola çıkarsak bu yaklaşık 51 milyar euroya karşılık geliyor. Euro-dolar paritesi 1.15 olursa 8.5 milyar dolar, 1.10 olursa 11 milyar dolar ihracat kaybı ile karşı karşıya kalacağımızı öngörebiliriz. 2015'in küresel ekonomi açısından kolay bir yıl olmayacağı da düşünülürse, Türkiye ihracatının sağlıklı gelişimi adına bu kayıpların katlanabilir ve telafi edilebilir olduğunu ifade etmek mümkün değil."
İhracat yapan firmaları kurla ilgili tedbirle davranmaya da çağıran Kocasert, "Önümüzü görmekte zorlandığımız günlerden geçiyoruz. Bu ortamda ihracatçılar olarak kur kaynaklı risklerimizi hedge etmek ve kur riskinden koruyucu finansal enstrümanları kullanmak zorundayız. Dolar ile ticaret yapılan pazarlara yoğunlaşmak ve daha fazla ihracat gerçekleştirmenin yollarını aramalıyız" dedi.

FOTOĞRAF

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler