YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hicaz Narına Yurt Dışı Ilgisi

Denizli'de üretilen ve mayhoş tadı, iri taneleri, uzun süre bozulmama özelliğine sahip Hicaz narının bir bölümünün yurt dışına ihraç edildiği

Denizli'de üretilen ve mayhoş tadı, iri taneleri, uzun süre bozulmama özelliğine sahip Hicaz narının bir bölümünün yurt dışına ihraç edildiği bildirildi.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 28 bin dekar alanda yaklaşık 23 bin ton Hicaz narı yetiştirildiğini, önümüzdeki dönemlerde üretimi 80 bin tona çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Denizli'nin Türkiye'deki nar üretiminin yaklaşık yüzde 12'sini karşıladığını kaydeden Kutlu, "Hicaz narı mayhoş ve ekşi bir nardır. Bu özelliğinden dolayı suyu sıkılarak, nar suyu olarak kullanılmaktadır. Verimi çok fazladır. Dekarda 3 tonun üzerinde nar elde edilebilmektedir. Bir narın ortalama büyüklüğü 900 gramdır" dedi.

Nar yetiştiriciliği açısından güzel bir sezon geçirdiklerini anlatan Kutlu, "Geçen yıla oranla yüzde 21 verim artışı var. Yaklaşık 23 bin ton nar üretildi. Ancak ilerleyen dönemde 80 bin ton üretim yapmayı hedefliyoruz. İhracatçı firmalar Denizli'de yetiştirilen Hicaz narlarının renginin daha güzel olduğunu belirtiyorlar ve tercih ediyorlar" diye konuştu.

-Nar ithal eden ülkelere Çin de eklendi-

Hicaz narının yurt dışından da ilgi gördüğüne, ürünü ihraç ettikleri ülke sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Kutlu, şunları söyledi:

"Kentte üretilen 23 bin ton Hicaz narının 10 bin tonunu Rusya, Ukrayna, Asya ülkeleri ve Çin'e gönderiyoruz. Hem meyve olarak hem de nar suyu olarak ihracat yapılıyor. Geçen yıl Çin'e ilk kez ihracat yaptık ve oldukça iyi sonuçlar aldık. Çinliler'in bu ürünü çok sevdiğini öğrendik. Bu yıl ihracatın artacağını düşünüyorum."

Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın meyvecilik yapacak üreticilere tesis kurma aşamasında dekar başına destek verdiğini, kendilerinin de üretimin her aşamasında yetiştiricilere yardımcı olduklarını kaydederek, üreticilere Hicaz narı yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Muhabir: İbrahim Süzer / Ramazan Ercan

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler