YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Side Antik Kent'te yaz dönemi kazı çalışmaları sona erdi

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, 30 Haziran'da...

Side Antik Kent'te yaz dönemi kazı çalışmaları sona erdi

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, 30 Haziran'da başladıkları kazı çalışmalarının 20 Eylül'de sona erdiğini söyledi.
Anadolu Üniversitesi'nin Side Antik Kent kazıları için bir arkeolog görevlendirdiğini belirten Alanyalı, bölgede 12 ay çalışma yapılacağını kaydetti. 2011 yılı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Side Belediyesi, Suna- İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri ve Araştırma Enstitüsü'nün katkıları ile gerçekleştirdiklerini belirten Alanyalı, kazıların Kuzeydoğu Alanı, Dionysos Tapınağı, Doğu Kapısı, Tyche Tapınağı, Latrina, Tak ve çevresi ile tapınaklar bölgesinde yoğunlaşlatığını aktardı.
Antik kent içinde otoparkın kuzeydoğusunda bitişik alanda bulunan bölgede yapılan çalışmaların 2009- 2010 yılında Dionysos Tapınağı'nda yapılan çalışmaların devamı niteliğinde olduğunu anlatan Alanyalı, bölgede yapılan kazı çalışmasında MÖ 5'nci yüzyıla ait seramik parçalarını bulduklarını söyledi. Side Belediyesi'nin verdiği katkılarıyla daire biçimde olan Tyche Tapınağı'nı bir yıl içinde ayağa kaldıracaklarını ifade eden Alanyalı, Tüke, Apollon ve Athena tapınaklarında koruma, restorasyon ve ayağa kaldırma çalışmalarının aralıksız süreceğini kaydetti. Alanyalı, "Anadolu Üniversitesi 3 yıldır kazı çalışmalarını Side Antik Kent'te yapıyor. Side'de ilk kazı çalışması 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'le başladı. Ardından Prof.Dr. Jale İnan, Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu ve Dr. Ülkü İzmirliğil sürdü. Antik kent içinde 1966 yılından bu yana kazı çalışması yapılmadığı için halihazirda tarihi şehrin önemli bir bölümü toprak altında. Side'de resmi kazı 20 Eylül'de bitsede görevlendirilen arkeologla yılın 12 ayı akademik çalışma yapılacak." diye konuştu. Alanyalı, hazırladıkları proje ile Athena ve Apollon Tapınağı'nda olacak yıpranmalara karşı tapınaklar bölgesini koruma altına aldıklarını kaydetti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler