YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vali Altıparmak, Projelerin EXPO 2016 Odaklı Hazırlanmasını Istedi

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, kamu kurumlarından 2013 projelerini EXPO odaklı hazırlamalarını istedi. Vali Altıparmak,...

Vali Altıparmak, Projelerin EXPO 2016 Odaklı Hazırlanmasını Istedi

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, kamu kurumlarından 2013 projelerini EXPO odaklı hazırlamalarını istedi. Vali Altıparmak, EXPO 2016 dikkate alarak hazırlanan projelerin Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından öncelikli olarak kabul edileceğini söyledi.

Antalya İl Koordinasyon Kurulu’nun 2012 yılı üçüncü toplantısı Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Kaymakam, belediye başkanı ve kamu kurum amirlerinin hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Vali Altıparmak, BAKA ve AB projelerinin azlığından yakındı. BAKA’ya sunulanlar arasında yeterli sayıda Antalya’yı temsil edecek proje olmadığını ifade eden Altıparmak, “AB projelerine baktığımızda, geçen yıllara göre proje sayısı yüksek ama toplamda hala az. Birçok ilden yüksek ama bu bizim için yeterli değil. Antalya ilk sırada olmak zorunda. Avrupa ile ilişki anlamında en önde olan ilimizin proje sayısının çok daha yüksek olmasını beklerdim.” diye konuştu.

Toplantıda temsil edilen kurumların temsilcilerinden, 2013 projelerini EXPO açısından yeniden değerlendirmelerini isteyen Vali Altıparmak, “EXPO alanın ulaşımı, selden korunması, etrafındaki imarla ilgili çalışmalar ve benzerleri mutlaka masaya yatırılacaktır. EXPO bölgesindeki gelişen nüfus, sağlık sorunu, turizm projeksiyonları mutlaka tekrar gözden geçirin. 2013 proje tekliflerinde EXPO odaklı bakış açısı yakalamamız lazım ki daha sonra bunu tartıştıktan sonra savunabilelim. Aksi takdirde müdürlükler, belediyeler olarak ön almazsak geç kalmış oluruz. Kanun çıksa bile tekrar zorlanırız.” uyarısında bulundu.

BAKA’ya ilk defa sunulacak projelerde bunun dikkate alınmasını isteyen Altıparmak, “O projeleri öncelikli kabul edeceğiz.” dedi.

MİMARLAR ODASI’NIN DAVASI

Öte yandan Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar’ın konuşması Aksu bölgesiyle ilgili yeni bir gelişmeden haberdar olunmasını sağladı. Özpınar’ın verdiği bilgiye göre; Antalya Mimarlar Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgeyle ilgili imar planında yaptığı değişikliği dava konusu yaptı. Yürütmenin durdurulmasını isteyen odanın talebi Aksu Çayı ağzına geçen yıl DSİ tarafından yapılan mendireği de etkiledi. Danıştay, konunun araştırılması için bilirkişi görevlendirdi. DSİ, konuyu araştırması için Antalya’ya gelen bilirkişi heyetine mendirekle ilgili bilgi sundu. Özpınar, 6-7 ay önce açtığı davadan etkilenen mendireğin bölge için önemini şu sözlerle ifade etti: “Şubat 2010 taşkınında metrekareye 145 kilogram yağış düştü. Aksu-Alanya karayolu 8 saat trafiğe kapandı. Ekim 2011’de metrekareye 300 kilogram yağdı ama yol kapanmadı. Araziler minimum zarar gördü. Sebebi mendirek lodosun etkisini kırdı. Su baskını olmadı. 2010 baskınında Akdeniz 1 metre 39 santim yükselmişti.”

EXPO ALANININ GÜVENLİĞİ

Mendirek inşa edilmeden önce Aksu’da yüz binlerce arazinin, on binlerce çiftçinin sel mağduru olduğunu hatırlatan Vali Altıparmak, “İnşallah sağ duyulu hakimlerimiz sayesinde dava sonuçlanır.” temennisinde bulundu.

Vali Altıparmak, toplantı sonunda gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şunları söyledi: “Mendirek yapılması orada ciddi derecede riski azalttı. Küçük Aksu Barajı’nın yapılması bizim için çok önemli. Orada iki türlü sıkıntı yaşıyoruz. Mendirek olmayınca deniz geriye basıyor, su etraftaki araziye akıyor. Baraj yapılırsa, suyu kontrol altına almış olacağız. Kontrolü sağlayabilmek için mutlaka baraj yapılması gerekiyor. Aksu çayının etrafının ıslah edilmesi önemli. Bunlar yapıldığında EXPO bölgesi güvenlik altına alınmış olur. Bunlarla yetinmeyeceğiz. EXPO bölgesi için yeni bir çalışma yapacağız. Gerekiyorsa etrafını kanal ya da kanaletlerle koruma altına alacağız.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler