YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Xanthos Antik Kent, Unesco'ya alınacak yerler için model oldu

Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde bulunan Xanthos Antik Kenti, tarihi ören yerlerinin Birleşmiş Milletler Eğitim...

Xanthos Antik Kent, Unesco'ya alınacak yerler için model oldu

Antalya'nın Kaş ilçesi Kınık beldesinde bulunan Xanthos Antik Kenti, tarihi ören yerlerinin Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu(Unesco)'na alınmasına model oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2009 yılından bu yana Unesco İnsanlık Kültür Mirası'na alınması için başvuruda bulunduğu 19 tarihi eser ve ören yerinden 16'sı Antalya'da bulunuyor. Xanthos Antik Kent'i 9 Aralık 1988 yılında bu yana Unesco koruması altında bulunuyor. Likya Devleti'nin dini ve idari merkezi olan Xanthos Antik Kent'inin kazılarını 2 yıl öncesine kadar 60 yıl süresince Fransız arkeologların yaptığı belirtildi.
Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme Ticaret AŞ Müdürü ve arkeoloji turizmi uzmanı Yusuf Örnek, Antalya bölgesinde 23 yıl önce Unesco koruması altına alınan ilk tarihi ören Xanthos Antik Kent olduğunu söyledi. Xanthos'un İnsanlık Kültür Mirası Listesi'ne alınmasında en önemli etkenin Alan Yönetim Planı'nın olduğunu ifade eden Örnek, Perge, Olimpos, Termessos, Selge, Seleukia ve Side Antik Kent'nin Unesco'ya alınması için acilen bu planın çıkarılması gerektiğini kaydetti. Unesco listesinde olan tarihi eser ve ören yerlerinin o ülkenin tarih, kültür ve arkeolojik zenginliğini göstereceğini vurgulayan Örnek, Manavgat'ta bulunan Selge ve Seleukia antik kentlerinin de acilen kültür turizmine açılmasını söyledi. Örnek, "Bölgemiz tarih, kültür ve arkeoloji turizmi bakımından çok zengin. Bunun kıymetini çok iyi bilelim. Xanthos Antik Kent, Antalya bölgesinde Unesco listesine alınacak tarihi şehirler bakımdan model. 23 yıl önce Unesco'ya alınan bu kıymetin değerini iyi bilelim. Antalya bölgesinde bulunan tarihi ören yerlerine güzel bir model." diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler