YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın Sağlık Müdürlüğü'nden 'iyotlu Tuz' Önerisi

Aydın İl Sağlık Müdürülüğü, 7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada halkın...

Aydın Sağlık Müdürlüğü'nden 'iyotlu Tuz' Önerisi

Aydın İl Sağlık Müdürülüğü, 7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada halkın iyotlu tuz kullanmasını önerdi. İyotun, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir element olduğu belirtilen açıklamada iyot eksikliği nedeniyle bir çok sağlık sorununun meydana geldiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, "İyot, İnsan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının (T4-tiroksin ve T3-triiyodotironin) önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir. Besinlerle iyot yetersiz alındığında iyot yetersizliği hastalıkları görülmektedir. Tiroid bezinden kana geçen hormonlar yeterli miktarda yapılmamakta, hemen hemen tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmakta, boy uzaması durmakta ve zihinsel işlevler gerilemektedir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre doğumdan itibaren iyot yetersizliği zeka düzeyinde 13.5 puanlık düşmeye neden olmakta çocuklarda öğrenme yeteneğinde azalma ve algılama güçlüğü ve bunun sonuncu olarak da okul başarısında düşme gibi sorunlara yol açmaktadır" dedi.

Açıklamada ayrıca, iyot eksikliğinin anne karnındaki bebekten yetişkinlere kadar pek çok hastalığa neden olduğu bu nedenle vatandaşların iyotlu tuz tüketmeleri önerildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler