YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye’de en büyük mozaik yapı Kibrya'da bulundu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibrya antik kentinde yapılan...

Türkiye’de en büyük mozaik yapı Kibrya'da bulundu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibrya antik kentinde yapılan kazılarda, mozaik cadde bulundu. Kazılarda ortaya çıkan Medusa resmi gibi mozaik caddenin de Kibyra’yı, eşsiz bir yapıya dönüştürdüğü belirtildi.
MAKÜ Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği kazılarda, 55 metre uzunluğundaki ön cephesini bir uçtan bir uca kapladığı düşünülen mozaik döşemin küçük bir bölümü ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 850 metrekarelik alanın açıldığı ve bulunan mozaik tabakanın, şu ana kadar bulunanlar arasında Türkiye’de en büyük mozaik alan olduğu bildirildi.
MAKÜ Kibrya Kazı Başkanı Yrd.Doç.Dr Şükrü Özdoğru, bulunan mozaik döşemenin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, şöyle konuştu: "Kibyra bugün Anadolu'nun bilinen en görkemli yapılarından birinin Bouleuterion-Odeion'un ev sahibidir. Bouleuterion-Odeion yapısında kazı çalışmalarına 2009 yılında MAKÜ Arkeoloji Bölümü tarafından başlanmış ve yapının iç bölümünün kazısı tamamlanmıştı. Bu çalışmalar sonucunda benzersiz güzelliği ile orkestra zemin döşemeli mermer Medusa resmi ortaya çıkarılmış ve bu resim gerek ulusal gerek uluslar arası basında yankı uyandırmıştı." dedi.
Yapının dış cephesini tamamıyla ortaya çıkarmak amacıyla başlayan kazı çalışmalarında, muhteşem mozaik döşemin bir bölümünün ortaya çıkarıldığını belirten Özdoğru, şunları söyledi: "Mozaik döşem, renkli Tessera'lardan (küp biçiminde kesilmiş küçük taş parçaları) yapılan geometrik desenler ile bezenmiştir. Sağlamlık, estetik ve büyüklüğü bakımında ülkemizde yalnızca buruda bulundu. Mozaik döşem sanki bugün yapılmışçasına sağlam durumdadır. Öyle ki bu muhteşem mozaik döşem tamamıyla açığa çıkarıldığında Anadolu'da bir ilk gerçekleşmiş olacaktır."
"Antik kentten geriye tamamıyla sağlam durumda yedi kapı, önde aralarda sütunların yükseldiği muhteşem bir mozaik döşem ve içte benzersiz bir Medusa resminin kaldığını" anlatan Özdoğru, “Böyle bir yapı bu güne dek hayal edilebilir miydi? Bu yapı tamamıyla açığa çıkarıldığında ülkenin kazanacağı kültür mirasının, turizmin ve prestijin boyutları tahmin edemiyorum." şeklinde konuştu. Özdoğru, bu noktada desteklerini esirgemeyen Gölhisar Kaymakamlığı ve Gölhisar Belediyesi ve Gölhisarlılara teşekkür etti.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler