YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altepe: Burada üretilen araçlar, dünyaya satılsın istiyoruz

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk ekonomisinin ayağa kalkması için yerli markaların üretilmesinin önemli...

Altepe: Burada üretilen araçlar, dünyaya satılsın istiyoruz

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk ekonomisinin ayağa kalkması için yerli markaların üretilmesinin önemli olduğunu söyledi. Altepe, "Markaları üreten bir şehir olan Bursa da marka oluyor. Burada üretilen araçlar dünyaya satılsın istiyoruz. Bursa’nın böyle bir gücü var." dedi.

Büyükşehir Belediyesi aylık meclis toplantısı Heykel’deki tarihi binada yapıldı. Toplantının açılışında son bir ayda hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Altepe, şehirlerinden yeni markaların çıkmasını istediklerini söyledi. "Markaları üreten bir şehir olan Bursa da marka oluyor." ifadesini kullanan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin yerli tramvay üretimini önemsediğini belirtti. Başkan Altepe, "Biz yol göstericiyiz. Hedefimiz Bursa’da uçakların da yapılması. Bursa’nın böyle bir gücü var. 2,5 sene gibi kısa bir sürede üretilen ilk yerli tramvay, hem Bursa’ya hem Türkiye’ye katkı sağlayacak. Biz bir vagona 8 trilyon ödüyorduk, şimdi vagon almak isteyen ülkeler bize para ödeyecekler, hem de paranın yarıdan fazlası Türkiye’ye kalacak. Bursa’nın güçlerini ortaya koyuyoruz. Avrupa’dan daha iyi kalite ve artıları olan bir araç üretildi. İleri kaliteyi daha uygun fiyata yapıyoruz. Yerli tramvay üretimi, tüm Türkiye’nin konusu oldu." şeklinde konuştu.

Altepe, ipekböceği modeli ilk yerli üretim tramvayın hafta sonu gerçekleşen İstanbul’daki fuarda yerli ve yabancı otoritelerin büyük ilgisini çektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye’de tamamıyla ilk yerli üretim araç Bursa’dan çıktı. Bu konu üniversitelerde öğretilecek, ihalelerde de yüzde 51 yerli üretim şartı getirildi. Artık Türkiye’nin aldığı araçlar yüzde 51 oranında yerli olacak. Bu da Türkiye’ye araç satacak olan ülkelerin Türkiye ile ortak çalışmalar yapacağı anlamına geliyor. Bursa bir sanayi şehri. Bursa’da ilk defa yerli bir marka üretiliyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak biz öncülük ediyoruz. Bizim hedefimiz, Bursa’da üretilen araçların dünyaya satılmasıdır. Bursa’da bu işi en uygun yapabilecek firma Durmazlar’dı. Burası sac kesme fabrikası. Burada marka önemli değil, önemli olan bizim bu markayı üretebileceğimizi göstermemizdi. Bugün Bursa’da yapılan bu üretimle, Türkiye raylı sistem üretimine giren Avrupa’da 6. ülke, dünyada da 7. firma oldu. Bursa’nın bu araçları üretmesi halinde Almanya, Fransa, İtalya, İspanya bizimle rekabet edemeyecek, bizimle ortaklık etmeleri gerekecek."

"KRİZ FIRSATA DÖNDÜ"

Cilimboz Deresi’ndeki sel baskınının ardından yaşanan sıkıntıların fırsata dönüştürüldüğünü de kaydeden Başkan Altepe, "Alacahırka, Pınarbaşı bölgesinde 42 parselde yıkım yapıldı, diğerleri de tamamlanacak. Derenin doğu ve batı yakasındaki evler yıkıldı. Bu bölgede krizi fırsata dönüştürdük, gerekli düzenleme yapılarak yaz döneminde o bölge vizyon kazanmış olacak." diye konuştu.

Orhangazi Meydanı ile ilgili proje yarışmasının tamamlandığını hatırlatan Altepe, yarışma sayesinde hem Orhangazi Meydanı hem de stadyum bölgesinde uygulanabilecek pek çok proje edinildiğini ve bu projelerin değerlendirileceğini belirtti. Ankara Yolu üzerindeki 3 köprüde yenileme çalışması yapıldığını, yılbaşından sonra da bölgedeki hafif raylı sistem çalışmalarının bitirileceğini belirten Başkan Altepe, İzmir ve Mudanya Yolu’nda da kavşak çalışmaların Karayolları tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

Dr Brenner firması tarafından hazırlanan Bursa Ulaşım Ana Planı (BUAP) ile ilgili raporların çıktığını belirten Altepe, Bursa ulaşımıyla ilgili elde edilen sonuçların, yapılması gerekenlerin kısa süre içinde firma tarafından kamuoyuna sunulacağını kaydetti. Altepe, "Avantajımız, dünya çapında bir otorite olan firmanın Bursa ulaşımıyla ilgili tüm ölçümleri ve sonuçları değerlendirilecek olmasıdır." dedi.

Bu kapsamda, T1 Heykel – S. Garaj hattında da yapılacak çalışmaların yönünün belirleneceğini ifade eden Başkan Altepe, geçen hafta bir fuara katılmak için gittiği Cenevre’deki ulaşımla ilgili gözlemlerini de meclis üyeleriyle paylaştı. Başkan Altepe, kent içi ulaşımda çağdaş, çevreye zarar vermeyen modelleri seçmek gerektiğini dile getirerek, “Cenevre’de yerli otomobille ilgili fuara Karsan’ın davetiyle katıldık. Karsan, en geç 2 yıl içinde tüm işlemleri bitirip, çalışmalarına başlayacak ve yerli otomobili üretecektir. Bursa’nın marka olması konusunda bu da önemli bir adım.” şeklinde konuştu.

Altepe, İDO’nun Mudanya üzerinden Ege ve Akdeniz’e ulaşımı sağlama çalışmaları olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Tam çözülemedi, çözmeye çalışıyoruz. Kara taşımacılığı olacaksa Mudanya’ya otogar kurulması gerekiyor. Mevcut sisteme göre düzenleme yapılması gerekiyor. Deniz taşımacılığı olacaksa da gereken düzenlemenin yapılması gerekir. İstanbul’dan deniz otobüslerinin artması Bursa’nın da menfaatine ama bu durumun Bursa’ya, Mudanya’ya ve Güzelyalı’ya da zarar vermemesi gerekiyor.”

Başkan Altepe, İstanbul ulaşımında insanların denizi kullanmasını ancak bunun sağlanması sırasında kara taşımacılığına da zarar verilmemesinden yana olduklarını belirtti. Bölgede yolcu yoğunluğuna dikkati çeken Başkan Altepe, “Bursa ile İstanbul arasında yoğun bir trafik var. Bu karşılıklı menfaat işidir. Bu konuda Bursa’nın da kazancı olmalı. İstanbul’dan önce Bursa’ya da katkısı olsun” diyerek, Eskişehirlilerin de Mudanya’yı kullanarak İstanbul’a ulaşım sağladıklarını örnekledi. Başkan Altepe, Bursa’ya yarar sağlayacak uygulamalara dikkat edileceğini ifade etti.

CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli de Bursa’da İDO’nun çalışması konusunda dik durması gerektiğini belirterek, “Bu konu iyi incelenmelidir. Bursa olarak, bize rağmen bir şey yapılamayacağının gösterilmesi gerekiyor.” dedi.

Toplantıda dairelerden meclise gelen teklifler, komisyonlardan gelen evraklar ve 29 adet önerge de görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısının ikinci oturumunun da 20 Mart Salı günü yapılmasına karar verildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler