YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yeraltı Mezarı restore edilecek

İznik Elbeyli Yeraltı Mezarı Hipoje Restorasyon çalışması yakın zamanda yapılacağı öğrenildi.

Yeraltı Mezarı restore edilecek

İznik Elbeyli beldesinde bulunan Yeraltı Mezarı Hipojesinin yenileme çalışması, Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan proje ile yapılmasına Anıtlar Kurulu tarafından kabul edildi.

Elbeyli Yeraltı Mezarı Hipoje Restorasyon çalışması yakın zamanda yapılacağı öğrenildi. 50 Bin TL ödenek ile yapılacak olan restorasyon çalışmasının projelendirilmesi bittiği ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığı yakın zamanda da çalışmalara başlanacağı öğrenildi.

YERLATI MEZARI HİPOJENİN TARİHÇESİ
Hipoje, Elbeyli kasabasının Hesbekli mevkiinde M.S. IV-V. yüzyılda yapıldığı anlaşılan benzersiz bir yeraltı mezar odasıdır. Üzeri bir tonozla örtülüdür. Tavan ve duvarları bitkisel ve geometrik motifler ile hayvan figürlerinden oluşan fresklerle dekorludur. Fresk tekniğinde yapılmış Bizans resim sanatının en güzel anıtsal örneklerinden biri olup, Hristiyan dini motiflerinin sembolik bir anlayış ile betimlenmesi bakımından önemli bir eserdir.

Hipojeyi ölümsüzleştiren iç duvar yüzlerinin ve tonozun çok renkli fresklerle kaplı olmasıdır. Çeşitli renklerdeki tabii boyaların kullanıldığı freskler yapıldığı günün canlılığını korumaktadır.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler