YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü Yılı

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı olan 2015 tarihini önemsediklerini belirterek, "Türkiye'nin belki uluslararası

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı olan 2015 tarihini önemsediklerini belirterek, "Türkiye'nin belki uluslararası arenada, bölgesinde ve küresel düzeyde güçlü bir şekilde barış, dostluk vurgusunun yapılacağı bu yıl vesilesiyle pozisyonunun daha iyi ve anlaşılır hale gelmesini sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Vali Tuna, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı etkinliklerinin hazırlanması, projeler üretilmesi amacıyla İl Özel İdaresi "Çanakkale 2015 - 100'üncü Yıl Koordinasyon Merkezi"nde düzenlediği basın toplantısında, 2015'in kent için önemli bir yıl olduğunu, 100'üncü yıl için yapacakları çalışmaların ana hedefinin Çanakkale'ye kalıcı eserler kazandırmak olduğunu söyledi.

Organizasyonlar bittikten sonra kentin en büyük kazancının bu eserler olacağını dile getiren Tuna, "2015 yılı, Çanakkale'nin geleceğinin inşa edilmesinde, önemli atılım gerçekleştirilmesinde çok önemli bir fırsat olacaktır" dedi.

Tuna, gönlünün Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün kente hediye edilmesini isteğini, ancak bunun mümkün olamayacağını belirterek, "En azından 2015 yılında projesi bitmiş olacak. Ondan sonrasını bekleyeceğiz. Yine de ismi '100'üncü Yıl Köprüsü' olabilir. Niye olmasın- Çanakkale'de eksikliği hissedilen kongre merkezi, fuar ve sergi alanlarını kazandırmak istiyoruz. Milli parklarımızda çok geniş yatırım programları, kültür varlıklarımızda, tarihi eserlerimizde restorasyonlar planlanmakta. Kısacası, 2015 vesilesiyle Çanakkale'ye büyük yatırımları kazandırmak amacındayız. Çanakkale bu vesileyle tanıtımdan, turizmden uzun süre kazanım sağlayacaktır" diye konuştu.

Vali Tuna, 2015'in sadece anmaların ve törenlerin yapıldığı bir yıl olmayacağına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Tüm yıla yayılan, uzun vadeli, ilimize çok büyük katkısı olacak çalışmaların, yatırımların, organizasyonların, etkinliklerin yapıldığı bir yıl olacak. Bizim de bunun için hazırlıklı olmamız, yatırımlarımızı yapmamız, ekibimizi ve organizasyonlarımızı hazırlamamız gerekiyor. Bu çalışmalar için en temel ihtiyaç, bir ekip. O yüzden burada ilk adımı atıyoruz. İl Özel İdaresi binasında bir koordinasyon merkezi oluşturduk. Geçen hafta 'canakkale2015.gov.tr' adlı web sayfasının denemeleri başladı. Bu sayfada İngilizce, Türkçe olarak proje önerilerini alacağız. Tüm dünyayla bağlantımızı bunun üzerinden yürütüp, çalışmalarımızı duyuracağız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı Çanakkale'ye davet ediyoruz. Logo tasarımları çalışmalarımız başladı. Bu logoyla kendimizi dünyaya tanıtmaya çalışacağız. Haritalı cep rehberi hazırlayacağız. Bunu cep telefonu uygulaması haline getireceğiz. Bu şekilde görsel ve yazılı bilgiye ulaşma imkanı olacak."

Çalışmalara sivil toplum kuruluşlarının katılımını önemsediklerini dile getiren Tuna, bu kapsamda koordinasyon kurulu oluşturacaklarını, kurulda vali, belediye başkanı, garnizon komutanı ve rektör ile konuyla ilgili bakanlıklardan üst düzey yetkililerin yer alacağını bildirdi.

Tuna, koordinasyon kurulunun altında, asıl işi yapacak yürütme kurulu oluşturacaklarını ifade ederek, "Ayrıca çalışma grupları olacak. İşe yeni başlıyoruz. Burada birlikte ilk startı veriyoruz. 'Çanakkale 2015'i önemsiyoruz. Bunun hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin belki uluslararası arenada, bölgesinde ve küresel düzeyde güçlü bir şekilde barış, dostluk vurgusunun yapılacağı bu yıl vesilesiyle pozisyonunun daha iyi ve anlaşılır hale gelmesini sağlayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

-Belediye Başkanı Gökhan-

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise işin sivil ayağıyla meşgul olacaklarını söyledi.

Barışı ön plana çıkarmak durumunda olduklarını belirten Gökhan, "Yerel yönetim olarak bize, bu kent içinde, bu kentle ilgili yani savaş alanının karşı yakasında barışın vurgulanacağı, barışın ön plana çıkacağı, bu bağlamda da bizim yapmamız gereken etkinlikler ya da yatırımlarla ilgili çalışmalara başlamak durumundayız" dedi.

Gökhan, 2015 yılına kadar alt yapı çalışmalarını tamamlayıp, üst yapı programlarının da bitirilmesini hedeflediklerini ifade ederek, "Bununla ilgili zaten yoğun bir çalışma içindeyiz. Önerilerimizin içinde Barış Müzesi ve Kütüphanesi var. Savaşlara dair yazılan kitapların, makalelerin, afişlerin, belgesellerin sergilendiği bir müze ve kütüphane öngörümüz var. Çanakkale'de, 'barış anıtı' yapmamız gerekir. 100'üncü yılda tüm dünya ülkelerinden getirilecek taşlarla, malzemelerle olabilir bu. Barış filmleri festivali düzenleyebiliriz" diye konuştu.

2015'in aynı zamanda sözde Ermeni soykırımının da 100'üncü yılı olduğuna işaret eden Gökhan, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla dünyada Ermeniler tarafından da bir etkinlikler dizini oluşturulacaktır. Buna karşı da ne yapabiliriz- Bunu nasıl barışa dönüştürebiliriz- Belki onlarla ilgili projeler üretilebilir. Artık dünyada bu tür sıkıntılı konuların barışa yönelik çözümlerle dile getirilmesi ve bununla ilgili birtakım etkinlikler yapılması gerekir. Burada, aynı toprakların insanları acıları yaşamış. Bu acıları nasıl barışa dönüştürebiliriz- Belki bu bağlamda da bir proje üretilmesi gerektiğini düşünüyorum."

-Rektör Prof. Dr. Laçiner-

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, bazı tarihlerin sadece bir kez yaşandığını, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılının da böyle bir tarih olduğunu söyledi.

"İkinci bir 100 olmayacak. 200'üncü yıl da 100'üncü yıl kadar anlamlı olmayacak muhtemelen. Bu salondaki hiç kimsede bir mucize gerçekleşmezse onu görmeyecek" diyen Laçiner, şöyle konuştu:

"100'üncü yıl, Çanakkale Savaşları'nı anlama ve tekrar etmesini engelleme adına önemli bir hatırlatma yılı. Çanakkale ve bu kentte yaşayanlar için bu vesileyle kendisini dünyaya tanıtma ve elbette iktisadi ve sosyal faydalar üretebilmek adına da faydalı. 2015, ülkemiz için de kritik bir yıl. Ermeni diasporasının çalışmalarının dengelenmesi için de önemli. Çünkü doğuda Ermenilere bir soykırım uygulandığının söylendiği dönemde burada Ermeni tabyaları Osmanlı topraklarını, Türk topraklarını koruyabilmek için askerdi. Hatta önemli gemilerden biri de Ermeni tabyalarından atılan top mermisiyle batmıştı. Bu vesileyle üniversite olarak 2015 yılının öneminin farkındayız. Bu konuda çeşitli proje hazırlıklarımız var."

Muhabir: Mehmet Bayer

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler