YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaz Dağları'nın ölüm fermanı imzalandı

Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Kaz dağlarında altın arama ve işletme için, 16 firmaya ruhsat verildi. 34 noktada 400 bin ton siyanür kullanılacak.

Kaz Dağları'nın ölüm fermanı imzalandı

Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Kaz dağlarında altın arama ve işletme için, 16 firmaya ruhsat verildi. 34 noktada 400 bin ton siyanür kullanılacak.

Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan oksijen deposu Kaz dağlarında, altın madeni işletmek için 16 firma ruhsat aldı. Yerli ve yabancı firmalar, 400 bin ton siyanür kullanarak 34 noktada altın arayacak. CHP bu konuda bir Meclis Araştırma önergesi verdi. Önergede, ‘’Kaz dağları ciddi tehdit altındadır’’ denildi.

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve arkadaşlarının önergesinde, Kaz dağlarının bölgedeki 2 milyon insanın temiz su kaynağı olduğu da hatırlatıldı. ‘’Kaz dağları, gelecek kuşaklara devredilmesi gereken tarih ve mitoloji alanıdır’’ denilen önergede şu görüşlere yer verildi:

750 BİN KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENECEK “Dünyanın en çok korunması gereken bölgelerinden biri olan Kaz dağlarının bitki örtüsü, suyu, havası, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ciddi tehdit altındadır. Bölgede birçok uluslar arası firma, başta altın ve gümüş olmak üzere maden arama ve işletme ruhsatı almış ve almaya devam etmektedir. Kaz dağlarında altın madeni işletmeciliğinin başlaması halinde, 2,5 milyar ton kaya ve toprak işlenecek, yaklaşık 400 bin ton siyanür kullanılacaktır. 10 milyon adet zeytin, kiraz, şeftali, elma ağaçları ile birlikte tüm bitkisel üretim ve tarımla geçimini sağlayan 750 bin kişi olumsuz etkilenecektir.’’

Kaz Dağları bölgesinde 2007 yılında başlayan altın arama çalışmaları kapsamında bugüne dek yüzlerce sondaj yapıldı. Çanakkale bölgesinde son olarak da 16 firma 34 bölgede altın arama ve işletme ruhsatı aldı. Ruhsatlar, Bayramiç, Çan, Lapseki, Biga, Ezine, Ayvacık ve Yenice ilçeleri sınırları içinde bulunuyor.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler