YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kabak karpuz satana 50 bin lira ceza

Kabak karpuz satana 50 bin lira ‘ağız tadını bozdun’ cezası kesilecek

Kabak karpuz satana 50 bin lira ceza

Kabak karpuz satana 50 bin lira ‘ağız tadını bozdun’ cezası kesilecek.

Denizli hal yönetimi “Kabak aşılı karpuzlara” ağız tadı kaçırıyor gerekçesiyle yasak getirdi. Yasağı çiğneyen hal esnafınaysa 50 bin lira ceza verilecek. Yılda ortalama 4 milyon ton karpuzun üretildiği Türkiye’de ilk defa Denizli’deki gibi bir uygulamaya gidiliyor.

Denizli hal yönetimi “Kabak aşılı karpuzlara” ağız tadı kaçırıyor gerekçesiyle yasak getirdi. Yasağı çiğneyen hal esnafınaysa 50 bin lira ceza verilecek. Karpuzu topraktaki hastalıklardan korumak için yapılan aşının daha iyi yapılması gerektiğinin savunan Denizli hal esnafı, Türkiye’de yeni bir uygulama başlatmış oldu.

Kabak kökü üzerine aşılanmış karpuz fideleri üretiminin fiyatları düşürdüğünü, fakat karpuzun tadını kaçırdığını söyleyen Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı: “Fide firmaları kabak kökü üzerine aşıladıkları karpuz fidesini dünyanın birçok yerine satarak Türkiye’nin ihracatına katkı sağlaması inkar edilemez. Kabak karpuz fidesinin verimi çok yüksek. Dekara 5-10 ton karpuz veriyor. Aynı tarlaya her yıl üst üste karpuz ekilebiliyor. Bunu gören karpuz yetiştiricileri kabak karpuz yetiştiriciliğine doğru geçiş yapmaya başladı. Ürün çok geliyor ama artık karpuzda tat kalmadı. Damak zevkimiz yok oldu. ‘Eski zamanlardakiler ne tatlıydı’ demeye başladık. Kabak mı karpuz mu yiyoruz belli değil.”

Daha kaletisiz oluyor Karpuzda kalitenin bozulduğunu ileri süren Öztürk, şöyle konuştu: “Üst üste karpuz üretmek isteyen çiftçi, kabak aşılı karpuza yöneliyor. Rekoltesi diğerine göre yüksek olan kabak aşılı karpuz, normal karpuza göre bir de erken hasat yapılması halinde daha kalitesiz oluyor. Bu durum, üretici açısından avantaj iken, tüketici açısından dezavantaj oluşturuyor. Çünkü ikisinin arasında önemli tat farkı bulunuyor. Bu tat farkı nedeniyle de tüketici karpuza pek rağbet etmiyor. Bunaltıcı sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun tat, koku ve renk bakımından daha kalitelisini yemek isteyen tüketicilerin biraz daha beklemesi gerekiyor.”

Çiftçiye verilen desteğin yetersiz olduğunu belirten Öztürk, “Devlet tarafından çiftçiye verilen destek yeterli oranda olsaydı bu yaşananlar olmazdı. Milletin ağzının tadı kaçmazdı” dedi.

3 kuruş için yapıyorlar Son yıllarda karpuzun tadının kaçmasının bir çok nedeni bulunduğunu belirten Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, “3 kuruş fazla kazanacağız diye milletin ağzının tadını bozmaya gerek yok. Vatandaşları uyarıyoruz ucuz diye kabak karpuz alırsanız ileriki yıllarda gerçek karpuz tadına hasret kalırsınız. Biraz bekleyin, 3 kuruş fazla verin ama geçek karpuz yiyin” şeklinde konuştu.

Gerçek anaç aşısı karpuzu korur kalitesini artırır Türkiye’de üretilen karpuzun hepsinde aşı bulunduğunu ancak bunun ikiye ayrıldığını dile getiren Grow Fide A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kabak aşılı karpuzun tadı olmaz ve kokuya neden olur. Ancak gerçek anaç aşısı karpuzun lezzetini artırırken hastalıklı topraktan da ürünü yüzde 100 korumayı başarıyor. Türkiye’deki karpuz üretiminin hepsi aşıyla gerçekleşiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus karpuzun lezzeti ve kalitesi artıyor mu yoksa daha kötü mü oluyor. Üreticilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Yoksa karpuz üretimi önümüzdeki dönemde riske girebilir. Denizli’de yapılan bu çalışma doğru bir karardır. çünkü kabak aşısının üretime bir katkısı olmaz.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler