YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şehir İçi Toplu Taşıma Sürücü Davranışlarını Değerlendirme Anketi Yapıldı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından Diyarbakır genelinde bin 150 kişiyle şehir içi toplu...

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından Diyarbakır genelinde bin 150 kişiyle şehir içi toplu taşıma sürücülerin davranışlarını değerlendirme anketi yapıldı. Ankete katılanların büyük çoğunluğunun sürücülerden rahatsız olduğu belirlendi.

Anketin detayını açıklayan DÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi yöneticisi Doç. Dr. Behçet Oral, araştırma sonuçlarının, özellikle toplu taşıma sürücülerinin müşteriyi rahatsız edecek düzeyde çok sayıda olumsuz davranış sergilediklerini gösterdiğini söyledi. Oral, araştırma için gerekli olan veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen anketle toplandığını, araştırmada kullanılan anket hazırlanmadan önce, günlük yaşamda toplu taşıma araçlarını kullanan bireylerle ön görüşmeler yapıldığı ve alan taraması yapılarak taslak anket oluşturularak, ilgili alan uzmanlarının da görüşleri alındıktan sonra ankete son şekli verildiğini dile getirdi.

"SEYİR HALİNDE CEP TELEFONU KULLANMA ORANI YOĞUN"

Şehir içi taşıma sürücülerin davranışlarında direksiyonda cep telefonuyla konuşma oranında büyük bir oran olduğunu bildiren Oral, "Araştırma bulgularına göre, şehir içi toplu taşıma yapan sürücülerin yüzde 76 oranında direksiyon başında cep telefonuyla görüşme yaptıkları, yüzde 69 oranında direksiyon başında sigara içtikleri saptanmıştır. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 83’üne göre, sürücüler aracın kapasitesinden fazla yolcu almakta, yüzde 68 oranında aracı aceleci kullanmakta, yüzde 60 oranında direksiyon başında yiyecek-içecek tüketmekte, yüzde 58 oranında her zaman ve sık sık düzeyleri birlikte ele alınmıştır kornayı gereksiz kullanmaktadırlar" dedi.

"SÜRÜCÜLERİN YÜZDE 63’Ü DİĞER ARAÇLARLA YARIŞA GİRİYOR"

Ankete katılanların şehir içi sürücülerinin diğer araçlarla sık sık yarış halinde olduğunun tespitlerinin de ele aldığını aktaran Behçet Oral, şehir içi toplu taşıma sürücülerinin yüzde 63’ünün yarış yaptığını tespit ettiklerini anlattı. Oral, "Yine araştırmanın bulgularına göre sürücülerin yüzde 63’ünün diğer araçlarla yarışa girdikleri ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılanları, yüzde 53 oranında şehir içi toplu taşıma sürücülerinin yolculara karşı kaba davranmaktadır. Buna karşı yolculara/müşteriye güler yüz gösteren sürücüler yüzde 18, sabırlı davranan yüzde 18 ve kibar davrananlar ise ancak yüzde 15 oranındadır. Araştırmada öne çıkan bir diğer önemli bulgu ise sürücülerin yüzde 54 oranında hatalı sollama yaptıkları şeklindedir. Çukur ve tümseklerde yolcuları rahatsız edecek şekilde araba kullananların oranının yüzde 55, gereksiz yere ani fren yapanların ise yüzde 46 oranında olduğu saptanmıştır” diye ifade etti.

"YÜZDE 45’İ TRAFİK AKIŞINI BOZUYOR"

Oral, Diyarbakır’da toplu taşıma yapan sürücülerin kent trafiğini de olumsuz yönde etkilediklerini dile getirerek, sürücülerin yüzde 45’inin trafik akışını bozduğunu ankete katılanların belirttiğini söyledi. Oral, "Durak dışında yolcu indiren ve bindirenlerin de oranı çok yüksek, yüzde 55 oranında. Aracın kapısı açık iken hareket eden sürücülerin de yüzde 61 civarında olduğu gözlenmiştir. Yolcuların inip-bindiklerinden emin olduktan sonra hareket eden sürücülerin oranı da çok düşüktür yüzde civarında diğer bir ifadeyle buna uymayan sürücülerin oranı epey yüksektir yaklaşık yüzde 45. Diğer araçların önüne geçmesini engellemeye çalışan sürücülerin yüzde 60 oranında olduğu belirtilmiştir. Trafik akışını bozan sürücülerin de yüzde 45 civarında olduğu ortaya çıkmıştır. Trafik kurallarını ihlal eden diğer sürücüleri uyaranların oranın da çok düşük olduğu yüzde 22, diğer bir ifadeyle trafik kurallarını ihlal eden diğer sürücüleri uyarmayanların oranının yüzde 55 olduğu araştırmanın bulgularından anlaşılmaktadır. Önündeki araç ile takip mesafesine dikkat etmeyenlerin oranının da yüzde 57 saptanan bir diğer önemli bulgudur. Aracın temizliğine önem vermeyen sürücülerin oranı ise yüzde 47’dir” diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler