YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Edirneli Romanlar, "8 Nisan"da Şenlik Yapmayacak-Her Yıl Dünya Romanlar Günü'nde Şenlikler DüzenleyenEdirneli Romanlar, Bu Yıl Eğlenceli Etkinlikler YerineNaziler Tarafından Öldürüldüğü Belirtilen Çingeneler Için Mevlit Okutacak

Her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde şenlik yapan Edirneli Romanlar, bu yıl eğlenceli etkinlikler yerine, Naziler tarafından öldürüldüğü belirtilen

Her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde şenlik yapan Edirneli Romanlar, bu yıl eğlenceli etkinlikler yerine, Naziler tarafından öldürüldüğü belirtilen Çingeneler için mevlit okutacak.

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nün şenlik havasında kutlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

8 Nisan'ın, Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen yüzbinlerce Çingene anısına, Dünya Romanlar Günü olarak kabul edildiğini bildiren Güyümgüler, şöyle konuştu:

"Naziler'in ırkçı ideolojisi, Çingeneler'i de 'yok edilmesi gereken aşağı ırklar' kategorisine dahil ediyordu. Naziler'in iktidarıyla Almanya'da yaşayan Çingeneler üzerindeki baskı politikası arttı. Sanat yetenekleri ve özgün yaşam biçimleriyle dünyanın pek çok ülkesinde kültürel bir renk olarak kabul edilen Çingeneler, Nazi Almanyası'nda insanlık dışı bir nefretin hedefi oldular. Çingeneler'e yönelik kısırlaştırma politikaları uygulandı. Bunun dışında 1941'de Çingeneler'e yönelik toplu imhalar başladı. Bunun için timler kuruldu. Çingeneler bulundukları yerlerde öldürüldü."

Dünya Romanlar Günü'nün, "anma günü" şeklinde geçmesini istediklerini belirten Güyümgüler, "Diğer dernek, federasyon ve kutlama komitelerine örnek olması amacıyla bugünün kutlama değil anma günü olduğunu göstereceğiz. 8 Nisan'da Selimiye Camisi'nde hayatlarını kaybeden, zulüm gören Romanlar'ın ruhları için mevlit okutacağız. Umarız bundan sonra da anma günü olarak şekillenir, doğrusu budur" diye konuştu.

-Avrupa'da "anti-çingene" hareketi 13. yüzyılda başladı-

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık da Çingeneler'in yabancı konumlarının göstergesi olan yasa ve uygulamaların, hem Hindistan hem de Hindistan'dan ayrıldıktan sonra varlığını koruduğunu söyledi.

Çingeneler'in 13. yüzyılda Avrupa'ya gelmeye başlamalarının ardından "anti çingene" hareketlerinin başladığı bilgisinin kayıtlarda yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Kolukırık, şöyle devam etti:

"Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, Avrupa'daki Çingeneler için yeni bir dönem başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda, Alman hükümeti Çingeneler'i kontrol için polis görevlendirmiştir. 1933'te faşizm şiddetini artırmış, 1939'da Çingene çocuklarına okul yasaklanmış ve Irksal Biyoloji Merkezi kurulmuştur. Kurulan bu merkezde kan temelinde Çingene ayrımı yapılmıştır. 16 kuşak öncesinde Çingene kanı taşıyan bir kimse için gidilecek yer Auschuwitz olmuştur. Nazi ideolojisi Çingeneler'i, sosyal sapmaya ve suça uygun temel özelliklere sahip aşağı bir ırk olarak algılamıştır."

Irksal ve kategorik davranışların, Çingeneler üzerindeki baskıyı daha da artırdığını belirten Kolukırık, "Pek çok Çingene Almanya ve Polonya'daki toplama kamplarına gönderilmiş, salgın hastalıklar, fazla çalışma, gıdasızlık ve kötü davranmayla birlikte tıbbi deneyler için kullanılmıştır" dedi.

Naziler döneminde hayatını kaybeden Çingeneler ile ilgili net bir rakam vermenin güç olduğunu anlatan Doç. Dr. Kolukırık, "'Nazi rejimi sırasında hayatını kaybeden Çingeneler'e ilişkin kesin sayılar tartışmalıdır" diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler