YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FÜ İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdem: "Tıbbın Insan Sağlığına Zararlıolduğuna Kanaat Getirdiği Her Şey Haramdır"

Fırat Üniversitesi (FÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Erdem, "Tıbbın insan sağlığına zararlı olduğuna kanaat

Fırat Üniversitesi (FÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Erdem, "Tıbbın insan sağlığına zararlı olduğuna kanaat getirdiği şeylerin tamamı haramdır" dedi.

Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GDO'lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlerin faydalı veya zararlı olduğu hakkında alanı dolayısıyla bir fikir beyan edemeyeceğini söyledi.

İslam hukuku açısından insanlığın geleceğini tehlikeye atan her ürünü desteklemenin caiz olmayacağını belirten Erdem, yeryüzündeki tarım alanlarının dünya nüfusunun on katını besleyecek potansiyele sahip olduğunu ancak insanların kendi elleriyle dünyayı kirlettikleri gibi artık gıdalara da el attığını ifade etti.

Kur'an-ı Kerim'de bu konuda insanlığa yol gösteren ayetler olduğunu aktaran ve Bakara Suresi'ndeki "Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız" ayetinin çok kapsamlı olduğuna dikkati çeken Erdem, "Ayet, tehlikeli olan her şeyi kapsamaktadır. Yani bu ayet kapsamında düşünüldüğünde, tıbbın insan sağlığına zararlı olduğuna kanaat getirdiği her şey haramdır" dedi.

Nisa Suresi 119. ayette, Allah'ın yarattığı varlıkların mahiyetinin değiştirilmesinin yasak olduğunun belirtildiğinin altını çizen Erdem, şunları kaydetti:

"Kur'an-ı Kerim'de, şeytanın insanlara verdiği tahribatlardan biri de kulların Allah'ın yarattığı mahlukatın mahiyetini değiştirmeleri şeklinde aktarılıyor. Dolayısıyla bir zaruret olmadıkça Allah'ın yarattığı varlıkların mahiyetini değiştirmek doğru bulunmuyor. Prensipte böyle bir değişikliği yapabilmek için kesinlikle bu çalışmaların insanlığın faydasına olması gerekiyor. Eğer bu ürünler, uzun vadede kanserojen etki yapıyorsa, sıkça iddia edildiği gibi kısırlaştırıcı özelliği varsa veya ot obur hayvanları et obur, et obur hayvanları ot obur hayvan yapacak şekilde birtakım yemler vererek onların yapıları değiştiriliyorsa, beslenme rejimlerinde değişiklik oluşuyor ve zincirleme yoluyla insan sağlığına olumsuz etki ediyorsa bunların haram olduğu söylenebilir."

Erdem, her Müslümanın kendisini yakından ilgilendiren hususlarla ilgili İslam'ın helallerini ve haramlarını tespit etmek gibi bir yükümlülüğünün bulunduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: İsmail Şen / Emrah Gökmen

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler