YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hatay’da Neo Hitit dönemine ait aslan heykeli bulundu

Hatay’da yapılan arkeolojik kazılarda Neo Hitit dönemine ait 2 ton ağırlığında 1.60 metre boyunda 1.50...

Hatay’da Neo Hitit dönemine ait aslan heykeli bulundu

Hatay’da yapılan arkeolojik kazılarda Neo Hitit dönemine ait 2 ton ağırlığında 1.60 metre boyunda 1.50 metre uzunluğunda bir aslan heykeli bulundu.
Reyhanlı ilçesinde hayırsever işadamı Kazım Kuseyri’ye ait olan arazi sınırları içerisinde olan ve 1930’dan bu yana kazı çalışmalarının devam ettiği Tel Tayinat Höyüğünde bulunan aslan heykeli Antakya Arkeoloji Müzesine teslim edildi.
Burada bir açıklama yapan Toronto Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Timothy P. Harrison, buldukları aslan heykelinin, 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda bulunan aslanlarla aynı sitilde yapıldığını belirterek, “Antakya’da müzesinde bulunan başka aslanlarda vardı. Bu aslanı Kazım Kuseyri’nin arsasından çıktı. Bu aslanında müzede bulunan aslanlarla aynı döneme ait olduğunu tahmin ediyoruz. Tel Tayinat Höyüğünde ilk kazı çalışmaları 1930’lu yıllarda yapıldı. O tarihlerde yapılan çalışmalarda ortaya çıkan tapınakta yapılan kazılarda bulunan aslanlar Antakya Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Aynı bölgede 2009 yılında bir tapınak daha bulundu. Yaptığımız kazı çalışmaları sırasında ikinci tapınağın alt kısımlarında da bu aslan heykelini bulduk” dedi.
Aslan heykelinin Neo Hitit dönemine ait olduğunun altını da çizen Harrison, “Tarih olarak şu anda net bir tarih söylememez mümkün değil. Heykel hakkında ancak 1930’lu yıllarda bulunan tapınaktan daha erken bir tarihe ait olduğunu söyleyebiliriz. Bu da milattan önce 8. veya en geç 9. yüzyıl olabilir. Çünkü 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda bulunan tapınak 8. yüzyıla aitti. Şimdi bulduğumuz aslan heykeli de o tapınaktan çıkan aslanların sitilinde yapılmış bir aslan heykeli. Bu heykelde daha önceki bir dönemden geldiği için sitilin devamlılığını gösteriyor. Yani Hatay tarihinde bulunan bir sanatsal sitilin devamını gösteriyor. Bu müthiş sanat eserinin bu bölgede üretilen bir sanatın parçası olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Harrison ayrıca Tel Tayinat Höyüğünde içinde çeşitli ülkelerden uzmanlarında bulunduğu 35 kişilik bir grupla kazı çalışmalarına 21 Haziran’da başladıklarını ve çalışmalarının Ağustos ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler