YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gıdacılar Rusya'ya Çıkarma Yaptı

200 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim...

200 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, ”Obama ve Putin’e Türk lokumu yedirebilmek için gümrük desteği bekliyoruz” dedi.

Gıda ve içecek endüstrisinde bölgedeki en önemli fuarlardan biri olan World Food Moscow fuarı 67 ülkeden binin üzerinde firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Fuara katılan Türk şirketler dünyanın çeşitli ülkesindeki firmalar ile ticaret bağlantısı kurdu. Dünyada 200 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye’nin adını her yerde duyuracaklarını belirterek ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e Türk lokumu yedireceklerini söyledi.

Rusya’ya çıkarma yapan Türk gıda firmaları Moskova’da gövde gösterisi yaptı. 67 ülkenin katıldığı World Food Moscow’da 40’a yakın Türk şirket yer aldı. Cari açıkta ilk sırada yer alan Rusya’ya gıdacılar çıkarma yaptı. Vizelerin kalkması, artan turist sayısına otomotiv, enerji ve finans şirketlerinin Türkiye ilgisi eklenince iki ülke arasındaki artan ticarette 100 milyar dolarlık hedefi yakalamak için Türk gıda firmaları üstüne düşeni yapmak için kolları sıvadı.

Geçen yıl 6 milyar dolarlık ihracatın 1.1 milyar dolarını karşılayan gıda sektörü bu yılın ilk 7 ayına da yüzde 8’in üzerinde bir artış yaşadı. Bu dönemde 550 milyon dolarlık ihracat yapan Türk gıda sektörü bu rakamı artırmak için Moskova’ya deyim yerindeyse çıkarma yaptı. 160 milyonluk nüfusuyla Avrupa’nın neredeyse 3’te birine denk gelen Rusya’da düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından World Food Moscow’a Türkiye 40’a yakın firmayla katıldı. En fazla katılım sağlayan ülkelerinden biri olduğunu söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “67 ülkenin katıldığı organizasyonda Türk firmalar sadece Rus pazarını değil küresel anlamda da işbirlikleri gerçekleştirdi.

Moskova-Ankara hattında ilişkilerin artmasıyla ticaret hacminin daha fazla olacağına söyleyen Zekeriya Mete, “Burada politika ve bürokrasiye büyük iş düşüyor” dedi. Cari açığın en fazla hissedildiği ülke olan Rusya’da gıdada büyük potansiyel olduğunu, var olan ihracatın yetersiz kaldığının altını çizen Mete, “Ruslar zenginliklerini göstermek ister. Masasını kurarken elinde ne varsa koymak isterler. Biz de Türk firmalar olarak masanın bizim ürünlerle donatılmasını hedefliyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Obama’ya Türk lokumu planımıza Rusya’yı da ekledik ve Devlet başkanı Vladimir Putin’e lokum yedireceğiz” diye konuştu.“Dünyanın her ülkesinde varız” Rus firmaların enerjiden finansa büyük projelere imza attığını, ülkenin en büyük bankasının Türkiye’ye geldiğine vurgu yapan Mete, “Nükleerde de Ruslar var. Petrol ve doğalgazda onların en önemli pazarıyız. İhaleleri verirken karşılığında da pozitif ayrım istemeliyiz. Avrupa’nın aksine burası önemli ve hızla büyüyen bir pazar. Hızlı davranmalıyız. İhracatta en güçlü sektör aslında gıda. Dünyanın 200 ülkesine ihracat yapan tek sektörüz” dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler