YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir’de Kriminal Polis Laboratuvarı’nın Temeli Atıldı

Ankara ve İstanbul'dan sonra İzmir’de de DNA, ses, görüntü, bilgisayar-data delil incelemelerinin yapılacağı tam teşekküllü...

Ankara ve İstanbul'dan sonra İzmir’de de DNA, ses, görüntü, bilgisayar-data delil incelemelerinin yapılacağı tam teşekküllü Kriminal Polis Laboratuvarı’nın temeli törenle atıldı.

Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul'da bulunan ultra modern Kriminal Teknik İnceleme ve Araştırma Merkezi, İzmir’e de kuruluyor. İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı’nın temeli, İstanbul, Adana ve Diyarbakır'da düzenlenen toplu açılış töreniyle atıldı. Bornova Belediyesi tarafından Bornova Erzene Mahallesi'nde tahsis edilen 8 bin 500 metrekarelik alana inşa edilmesi planlanan binanın maliyetinin yüzde 75'i Avrupa Birliği fonlarından karşılanacak. Yaklaşık 10 milyon euroluk merkez, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden imar planı onayı alınması sonrasında uygulamaya geçirilecek. Merkez ile Ege ve Batı Akdeniz Bölgesi’ndeki illerde meydana gelen cinayet, tecavüz, soygun ve diğer her türlü suçun "delilden sanığa ulaşılması" prensibinden hareketle aydınlatılması çok daha kısa sürede mümkün olacak. İnşası için gerekli arsa tahsisi Bornova Belediyesi'nce yapılan ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce geliştirilen proje kapsamında hayata geçirilecek merkez için İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İzmir İl Emniyet Müdürlüğü işbirliği içinde çalışıyor. Günümüzde ve geçmiş yıllarda Ankara ve İstanbul'a gönderilen ve uzun süre sonuçları beklenen binlerce biyolojik (DNA), ses, görüntü ve bilgisayar-data delil incelemeleri artık bu merkezde yapılacak.

Kriminal Teknik İnceleme ve Araştırma Merkezi çalışmaları kapsamında yer alan balistik, kimyasal incelemeler, belge, iz incelemeleri, biyolojik incelemeler ve DNA analizi, ses incelemeleri bölümü, data incelemeleri ve görüntü incelemeleri bölümü İzmir, İstanbul, Diyarbakır ve Adana'da faaliyet gösterecek. Biyolojik incelemeler, ses incelemeleri, data ve görüntü incelemeleri ise İzmir'de kurulan yeni merkezde yapılacak. Balistik incelemelerde ateşli ve ateşsiz silah, fişek, fişeklere ait kovan, mermi çekirdeklerinin diğer olaylarla irtibatı araştırılıp, olayların çözümlenmesine yardımcı olacak. Belge incelemelerinde el yazıları ve imzaların şüpheli kişilerden hangisinin elinden çıktığı, kimyasal incelemelerde her türlü uyuşturucu ve patlayıcı malzemelerin analizleri yapılacak. İz incelemelerinde suça konu olan ayakkabı, tekerlek, alet izleri incelenerek çözüme kavuşturulacak. Biyolojik incelemelerde kan veya lekelerin insan vücuduna ait olup olmadığı, ses incelemelerinde teyp, video ve benzeri ortamlarda kaydedilmiş sesler ayrıştırılacak, data incelemelerinde bilişim teknolojileri alanlarında işlenen suçlarla ilgili incelemeler yapılacak, görüntü incelemeleri ile de hareketli ve hareketsiz görüntüler üzerinde analizler gerçekleştirilecek.

Toplu temel atma törenine Ankara'dan bağlanarak katılan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Suçtan zarar gören masum insanların masumiyetlerinin ispatlanmasına yönelik bir çalışmadır. Kaliteyi artırmaya yönelik tüm çalışmalar artırılmaktadır. Kalite yönetimi politikamızın bir parçasını oluşturan bir projedir. Uluslararası kurumlar tarafından akredite edilmiş kriminal laboratuvarlar olduğunu da belirtmek istiyorum. Temel hak ve özgürlükleri çağdaş standartlara ulaştırmak hedefindeyiz. İzmir, Adana ve Diyarbakır ile çok yakında İstanbul’da temelini atacağımız yeni merkezlerin hizmete girmesiyle kolluk kuvvetlerimizin kapasitesi, AB ülkelerinde bulunan laboratuvarlardaki aynı seviyelere ulaşacak, son teknoloji ile donanmış olacaktır" dedi.

Törende konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, AB fonlarından yararlanmak için oluşan bilincin olumlu sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Kıraç, "Bilgi teknolojilerindeki gelişme ve değişmeler milletimizin huzuru ve güvenliğini sağlamak açısından mutluluk vericidir" dedi.

Kıraç, "Çağımızda teknolojinin ve iletişimin hayallerimizi zorlayacak biçimde hızla değişmekte ve gelişmekte olduğu bilinmektedir. Bilgi ve teknolojideki bu gelişmelerin milletimizin huzuru, asayişinin temini ve devletimizin güvenliği için kullanmamızı sağlayacak projelerin emniyet teşkilatımıza güç katacağına inanıyorum. İzmir, Ankara ve İstanbul'dan sonra biyolojik (DNA), ses, görüntü, bilgisayar-data delil incelemelerinin yapılacağı tam teşekküllü bir merkeze kavuşacaktır. Merkezin hizmete girmesi ile tüm Ege Bölgesi’nde delilden sanığa ulaşılması ilkesi çerçevesinde yürütülen suç soruşturmaları daha da etkinleştirilecektir. Projenin bir başka boyutu da Avrupa Birliği tarafından sağlanan katılım öncesi mali yardımlardan fonlanmasıdır. Ülkemizin bu fonlardan etkin bir biçimde yararlanabilmesi için kurumlarımızda proje kültürü ve bilincinin giderek artması bizi son derece mutlu etmiştir" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler