YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zihinsel Engelli 23 Yaş Üzeri Öğrenciler

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21 Temmuz'da yayınladığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, öğrenci...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21 Temmuz'da yayınladığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, öğrenci ve velilerin tepkisine neden oldu.

Yönetmelikle 23 yaş üzeri özel eğitime muhtaç ve zihinsel engelli öğrencilerin bugüne değin eğitim gördükleri iş eğitim merkezleri yerine, halk eğitim merkezlerine gitmesinin kararlaştırılmasına tepki gösteren aileler, tepkilerini, okulların açıldığı gün gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla gösterdi.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Eyüp Merih Demir ve İş Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Mehtap Tatlıcıoğlu, Karşıyaka'da 150, Konak'ta 50 zihinsel engelli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek, "Her türlü istismara açık bu çocuklar ortada kaldı. Halk eğitim merkezlerinde hiçbir altyapı yok. Çocukların iş eğitim merkezleriyle ilişkileri kesildi. Halk eğitim merkezi yöneticileri de ne yapacağını bilemiyor, zaten şu an kayıt alamıyorlar" dedi.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bu yönetmelikle, 'Özel eğitime ihtiyacı olan 23 yaş ve üzerindeki öğrenciler için, ihtiyaç duydukları alanda talep ettikleri kursların halk eğitim merkezlerince açılmasının sağlanması' yönünde ancak bu öğrencilerimizin ve ailelerinin mağduriyetine sebebiyet verecek bir uygulamaya gitmiştir. Bu değişiklikle ilimizde sadece Karşıyaka’da 150, Konak’ta 53 öğrenci mağdur duruma düşmüştür. 21. yüzyılda böyle bir uygulama anlaşılabilir değildir. Halk Eğitim Merkezlerinin her öğrencinin durumu farklılık arz ettiğinden dolayı ve bu öğrencilerin özel durumları da göz önüne alındığında bu talebi karşılamakta zorlanacakları açıktır"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun da bu konuda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdiğini anımsatan Demir, halk eğitim merkezlerinin fiziki kapasitelerinin yeterli olmadığının ortada olduğunu belirtti.

Bu konuda İzmir Milletvekili Sayın Ahmet Kenan Tanrıkulu tarafından TBMM’ye verilen soru önergesindeki bazı soruların cevaplarının merak konusu olduğunu anlatan Demir, şöyle konuştu: "Yönetmeliğin değişiklik gerekçelerinin kamuoyuna açıklanma zorunluluğu vardır. Halk eğitim merkezlerinin fiziki kapasitelerinin bu uygulamada yeterliliklerinin araştırılması gerekmektedir. Ayrıca, bu öğrencilerin taşıma, yemek gibi ihtiyaçlarının da Halk Eğitim Merkezleri tarafından karşılanması zor görünmektedir."

Yaklaşık 150 zihinsel engelli öğrencinin eğitim gördüğü İzmir İş Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Mehtap Tatlıcıoğlu da, duruma isyan etti.

Merkezden çocuklarına çıkış verildiğini ancak halk eğitim merkezine giden velilere de, 'Şu an kayıt alamıyoruz' dendiğini vurgulayan Tatlıcıoğlu, taleplerini şu şekilde dile getirdi: "Bu çocukların tamamı halk eğitim merkezlerine gönderiliyor. Ancak, halk eğitim merkezlerinin özel durumu olan bu çocuklarla ilgili ne bir alt yapısı ne de bir hazırlığı var. Okullardan çıkış verildi, halk eğitim görevlileri, 'Şu anda kayıt alamıyoruz' diyor. Halk eğitim merkezindeki yetkililer de ne yapacağını bilmiyor. Bu çocuklar altyapı olmadan sokağa atılmış durumda. Biz bu durumdaki çocuklarımız için korumalı iş eğitim merkezlerinin açılmasını istiyoruz. Bu çocuklar istismara açık, kendi kararlarını verebilecek durumda değil. Buralarda hem üretip hem öğrensinler."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler