YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erciyes Dağı'na Yılda 2 Bin Kişi Tırmanıyor

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Yerli ve yabancı dağcıların büyük ilgi gösterdiği 3 bin 916 metre yükseklikle İç Anadolu'nun en yüksek dağı olan Erciyes'te her yıl yaklaşık 2 bin kişi zirve yapıyor. 

Erciyes Dağı'na Yılda 2 Bin Kişi Tırmanıyor

Yerli ve yabancı dağcıların büyük ilgi gösterdiği 3 bin 916 metre yükseklikle İç Anadolu'nun en yüksek dağı olan Erciyes'te her yıl yaklaşık 2 bin kişi zirve yapıyor. Kayseri Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın her döneminde tırmanış yapılabilen Erciyes'in dağcılık sporu için çok önemli olduğunu söyledi. Erciyes Dağı'nın güvenli olduğu kadar çok zor parkurları da barındırdığını ifade eden Yılmaz, yılın neredeyse tamamında hem buzul hem de kaya tırmanışı yapılabildiğini kaydetti. Erciyes'in bu özelliğiyle dünyadaki ender dağlardan olduğunu belirten Yılmaz, "Erciyes Dağına Sadece eylül ve ekim aylarında buzul tırmanışı yapılamıyor. Onun haricinde her mevsim hem buzul hem kaya tırmanışı yapmak mümkün. Erciyes'e çıkan dağcı hem buzul hem de kaya tırmanışı yapıyor. Bu özellik dünyada tırmanış yapılan dağların birçoğunda yok. Bu nedenle dağcılar özellikle Erciyes'i tercih ediyor" şeklinde konuştu. Erciyes'e genellikle şeytan sol, sırt tarafı ve şeytan deresi olarak adlandırılan bölgelerden çıkıldığını ifade eden Yılmaz, bahar döneminden sonra ise Süt Donduran bölgesinden tırmanış yapıldığını vurguladı. Bu bölgenin Erciyes'in kuzey tarafı olması nedeniyle karda batmalar yaşandığı için kış döneminde çok fazla tırmanılmadığını belirten Yılmaz, "Her yıl aralarında İran, Fransa, Yunanistan'dan gelen yabancıların da olduğu yaklaşık 2 bin dağcı Erciyes'e tırmanıyor" dedi. Erciyes'te bu zamana kadar ölümle sonuçlanan sadece bir tırmanışın kayıtlara geçtiğini hatırlatan Yılmaz, 1994 yılında kışın tırmanış yapan 2 dağcının çığ altında kalarak hayatını kaybettiğini, onun haricinde dağcılık tekniğini çok iyi bilmeyen ve eksik malzemeyle tırmanış yapanların neden olduğu küçük çaplı münferit yaralanmalı kazaların yaşandığını söyledi. Erciyes'te, Erciyes Üniversitesi Dağcılık Kulübü, Hacılar Dağcılık Kulübü, Kayseri Dağcılık Kulübü ile Dağcılık ve İhtisas Kulübü tarafından yılda 4 ayrı kamp düzenlendiğini ve bu kamplara yerli-yabancı yüzlerce dağcının katıldığını vurgulayan Yılmaz, bu dağcıların tamamına yakınının tırmanışa katıldığını belirtti. Dağcılıkta eğitim ve ekipmanın çok önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, "Tam eğitim almamış ve tırmanış için gerekli malzemesi olmayan kişilerin tırmanış yapmaması gerekiyor. Aksi taktirde üzücü olaylarla karşılaşabiliyoruz. Dağcıların tırmanış için kullandığı özel kıyafetler ve ayakkabılar var. Maalesef tırmanış yapan bir çok kişi özellikle ayakkabı tercihine dikkat etmiyor" diye konuştu.

Erciyes Dağı'na Yılda 2 Bin Kişi Tırmanıyor

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler