YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Somali'nin Geleceği Türk Okullarında Yetişecek Gençlere Emanet

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Nil Organizasyon tarafından kurulan Bedir Lisesi'nin ardından, 160 dönüm büyüklüğündeki eski Teknik Üniversite yerleşkesinde, 700 öğrencinin eğitim

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Nil Organizasyon tarafından kurulan Bedir Lisesi'nin ardından, 160 dönüm büyüklüğündeki eski Teknik Üniversite yerleşkesinde, 700 öğrencinin eğitim göreceği yeni bir eğitim kompleksi kuruluyor. Kent merkezinde de, Kimse Yok Mu Derneği'nin desteğiyle kız lisesi, ilköğretim okulu, 60 yataklı eğitim araştırma hastanesi ve öğrenci yurdu yaptırılıyor.

Ülkelerinde 21 yıldır süren iç savaş nedeniyle Avrupa ülkelerine göç eden Somalili aileler, çocuklarını Türk okulunda eğitim görmesi için Mogadişu'ya gönderiyor.

Mogadişu'daki ilk ve tek Türk okulu Bedir Lisesi'nin müdürü Bilal Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarının geçen yıl 23 Ekim'de 60 öğrenciyle eğitime başladığını, 120 öğrenci ile de eğitim dönemini tamamladığını anımsattı.

Bu sürede öğrencilerinin Tanzanya, Azerbaycan ve Kenya'da yapılan çeşitli dallardaki olimpiyatlarda 3 bronz madalya aldıklarını ifade eden Köse, Türkiye'de yapılan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nda da 2 öğrencilerinin bronz madalya kazandığını kaydetti.

Köse, Somali halkının okullarına büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, "Burada 160 öğrenciye 2 aylık Türkçe kursu düzenledik. Kimse Yok Mu Derneği'nin desteğiyle 550 öğrenciyi de eğitim için Türkiye'ye gönderdik. Bu öğrencilerin çoğunluğu liselerde, bir bölümü de üniversitede eğitimlerine devam ediyor" dedi.

Bu yıl 4 sınıfta 200 öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Köse, "Öğrencileri İngilizce, Arapça, Somalice ve matematik sınavında 50 puan barajını geçmeleri halinde okula kabul ediyoruz. Somali'nin en zeki ve başarılı öğrencilerini alıyoruz. Kısa zamandaki bu eğitim öğretim sürecimizde gördük ki çocuklar verilenleri en güzel şekilde alıyorlar. Bu yılki hedefimiz de yarışmalarda 16 madalya almak. İnşallah bunların büyük kısmı da altın madalya olur" diye konuştu.

-Avrupa'dan Türk okulunda okumaya geliyorlar-

Köse, bu yıl lise birinci sınıfa başlayan öğrencilerin yüzde 20'sinin yurt dışında yaşayan Somalili ailelerin çocukları olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Somali'de böyle başarılı bir Türk okulu açıldığını duyan aileler, kendi kültürlerini de öğrenmeleri için çocuklarını ülkelerine geri gönderiyor. Hedefimiz, gelecek yıl uluslararası bir okul açmak. Bu konuda velilerimizin de talebi var. Okulumuz şu an kiralık bir binada hizmet veriyor. Buraya aylık 7 bin 500 dolar gibi yüksek bir kira bedeli ödüyoruz. Ancak, Somali devleti, 160 dönüm arazi üzerine Ruslar tarafından yaptırılan atıl durumdaki Teknik Üniversite yerleşkesini 49 yıllığına bize tahsis etti. Şu an tadilat çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 15 Aralık'ta buraya taşınacağız."

Yerleşkede 700 öğrencinin eğitim göreceği bir okul, yurt, yemekhane, spor salonu, konferans salonu, cep sineması, öğretmen lojmanları, misafirhane bulunacağını ifade eden Köse, tadilat çalışmaları tamamlandığında buranın Somali'nin en büyük okullarından biri olacağını anlattı.

Köse, kent merkezindeki 130 dönüm bir arazi üzerine de Kimse Yok Mu Derneği'nin desteğiyle kız lisesi, ilköğretim okulu, 60 yataklı eğitim araştırma hastanesi ve öğrenci yurdu yaptırılacağını belirterek, inşaatı devam eden kompleksin gelecek yıl Nisan ayında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Somali devletinden ve halkından çok büyük destek gördüklerini dile getiren Köse, "Burada 20 yıldır süren savaş nedeniyle çok fazla yetim öğrenci var. Bu nedenle ilkokulda yüzde 30, lisede de yüzde 20 yetim kontenjanımız var. Bu öğrencilerin en zekilerini seçerek eğitimlerine katkıda bulunacağız" dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler