YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz" kampanyası

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce başlatılan "Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz" kampanyası Kırklareli'de başladı.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce başlatılan "Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz" kampanyası Kırklareli'de başladı.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Onursal Başkanı ve Ankara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Karatan, Atatürk Anıtı önünde başlatılan kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada, tansiyon hastalığının başta kalp, böbrek, beyin hastalıklarına bağlı olarak ölümcül sonuçlar doğurabildiğini söyledi.

Tansiyon hastalığının tedavisi ve korunmasının kolay olduğunu anlatan Karatan, insanların, kendi kan basınçlarının yüksek ya da düşük olduğunu bildikten sonra bilinçli duruma geldiğini kaydetti.

Karatan, Hipertansiyon hatalığının toplumun sorunu olduğu vurgulayarak, bu kampanyayı, hipertansiyonun önemi ve korunma yollarını halka anlatmak için düzenlediklerini ifade etti.

Sigaranın, tansiyonun yükselmesinde çok önemli bir rol oynadığını dile getiren Karatan, "Sigara ve tansiyon arasında büyük bir bağ var. Onun için tansiyonda, sigara ve tuz büyük önem taşır. Tuzun ve sigaranın kullanılmaması gerekiyor. Yetişkin nüfusta, 3 kişiden biri tansiyon hastası" dedi.

Türkiye'nin dünyada en çok tuz tüketen ülke konumunda olduğunu savunan Karatan, günlük tuz tüketiminin kişi başı 18 gram olduğunu söyledi.

Bir insanın günde 6 gram tuz ihtiyacı olduğunu anlatan Karatan, "Tuz, ihtiyacın üzerine çıktığı zaman maalesef bir sürü hastalıklara neden oluyoruz. Tuz, tansiyona karşı kişiyi hassas duruma getiriyor. Bundan dolayı sofralarımızda tuz olmasın" şeklinde konuştu.

Karatan, kişinin tansiyonunun 10-20 dakika içerisinde normale dönmediği taktirde, en yakın sağlık kuruluşuna hastanın götürülmesi gerektiğini ifade ederek, tansiyonda en güzel optimum değerin 12-8 olduğunu sözlerine ekledi.

Yarın Edirne'de olacak olan Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tırı daha sonra Tekirdağ, Sakarya, Düzce ve İstanbul'da tansiyon ölçümü yapacak.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler