YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalehöyük Çalışması 30 Kasım'da Bitiyor

Kırşehir’de tarihi kale olarak bilinen ‘Kalehöyük’te yapılan yaklaşık 5 aylık çalışma tamamlandı.Kırşehir Kalehöyük’de Müze Müdürlüğü...

Kalehöyük Çalışması 30 Kasım'da Bitiyor

Kırşehir’de tarihi kale olarak bilinen ‘Kalehöyük’te yapılan yaklaşık 5 aylık çalışma tamamlandı.

Kırşehir Kalehöyük’de Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Kazı Alanı Bilimsel Danışmanı Işık Adak Adıbelli tarafından yapılan açıklamada, höyük alanında yapılan çalışmalarda beklenen verimin elde edildiği, Kırşehir tarihini değiştirecek bilgilere ulaşıldığı belirtildi.

Adıbelli, “5 aylık süre içerisinde 3 açma çalışması bölgede koordineli olarak gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 metre derinliğe inilerek çalışmalar yapıldı. En üst tabakada Osmanlı dönemi daha güçlü ve yoğun şekilde olmak üzere Selçuklu, Bizans, Roma, Helenistik tabakaları oraya çıkarıldı. Selçuklu dönemi ve Helenistik dönem tabakaları güçlü olmakla birlikte diğer tabakaların büyük oranda tahrip edilmiş olduğu görüldü. Höyüğün, güneydoğusunda yapılan çalışmalar esnasında şimdilik dış duvarları ortaya çıkan bir Selçuklu yapısı da barındırmakta olduğu görülmektedir. Çalışmalarda, mimari yapı dışında çok sayıda seramik, kandil, sikke, küp gibi dönemlerine ait eserlere de rastlanmıştır” dedi.

Höyük alanında yapılan çalışmalardan beklenen verimin alındığını kaydeden Adıbelli, “Kırşehir’de tarihi değiştirebilecek bilgilere ulaşmak mümkün fakat yapılan çalışmalar yeterli değil. Çalışmaların zamana yayılarak ileriki dönemlerde de devam ettirilmesi gerekebilir. Kırşehir’in yaklaşık 7 bin yıllık tarihine sahip olan Kalehöyük sayesinde hem şehrin hem de Kapadokya’nın tarihi farklı bir açıdan değerlendirmeye alınacaktır” şeklinde konuştu.

Kazı Alanı Bilimsel Danışmanı Işık Adak Adıbelli, höyük alanında çalışmaların 30 Kasım’da sonlanacağını, Kültür Bakanlığının onayı olduğu takdirde Mart 2013’te çalışmaların yeniden başlatılmasını istediklerini ifade etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler