YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sahibinden satılık cami!

İzmit'li bir vatandaş tapulu arazisini üzerindeki cami ile birlikte satışa çıkarttı.

Sahibinden satılık cami!

Akça Hukuk Bürosu sahibi avukat Murat Akça'nın müvekkili İstanbul Maltepe'de yatırım amacıyla bir arsa aldı. Akça müvekkilinin 2010 yılında tavsiye üzerine yatırım amacıyla aldığı arazinin satış işlemleri sırasında önce tapuya sonrada belediyeye giderek arazinin sorunu olup olmadığını baktı.

Devlet kayıtlarında sorunsuz araziyi satın alan müvekkilinin aradan geçen zamanda karşısına çıkan sorunlar nedeniyle arazisini üzerindeki cami ile birlikte ilanla satışa çıkarttığını söyleyen Murat Akça,"Müvekkilim Maltepe Altayçeşme Mahallesi Narlıçifliği mevkiinde bulunan 1897 ada'da bulan 43 parsel numaralı arsası ile ilgili her türlü satış devir yetkilerini bana verdi. Müvekkilim bir arkadaşının tavsiyesi ile Maltepe'den bir arsa aldı. Arsa ile ilgili belediye ve tapu kayıtlarında herhangi bir sorun gözükmeyince müvekkilim parasını ödeyerek arsayı aldı.

Arsanın emlak vergisi içinde 2 bin 500 TL ödedi. Bir gün İstanbul'a giderken şu bizim yerede bir bakalım dediğinde arsanın üzerinde cami oluduğu gördü. Konu bize intikal etti. Yaptığımız incelemede 1982 yılında yan parsellerde bir cami yapıldığı tapu ve belediye kayıtlarına caminin diğer parsellerde gözüktüğünü gördük. Arsa sahipleri noterden 39-40-41-42 parsellerin ticaret ve konut alanı yapılmasına 41-42 parsellerdeki cami alanının 43 ve 44 parsellere kaydırılması için muvafakatname verdikleri belirledik.

Yani cami olması gereken parselden bizim parsele kaydırıldı. 1982 yılında yapılan cami yıkılarak noterden yapılan muvafakatname ile yandaki arsaya yaptırıldı. Ancak noterde yapılan bu işlem ile ilgili ne tapuda nede belediyede bir işlem yapılmadı. Tapu ve belediye kayıtlarında caminin olması gereken arsanın üzerinde bir iş merkezi boş olması gereken arsa üzerinde ise bir cami bulunuyor. Cami hukiki olarak müvekkilime ait arsaya kaçak olarak inşaa edildi. Biz sorunun çözümü için önce Diyanet İşleri Başkanlığına başvurduk.

Bize başkanlığın gayrimenkul maliki olmasının söz konusu olmadığını ülke genelinde cami ve mescitlerin tamamının hayırsever vatandaşlar, dernekler veya vakıflar tarafından yapıldığını ve mülkiyetlerinin hazineye köy tüzel kişiliklerine dernek, vakıf ve şahıslara ait olduğunu gayrimenkul üzerinde malik sıfatıyla zilyed olmadığından çektiğimiz ihtarname ile ilgili herhangi bir işlem yapamadıklarını bize ilettiler.

Maltepe Kaymakamlığının yazıma cevabında ise cami hizmetlerinin sona erdirilmesi istenmeyen hadiselere sebeb olacağından bahsedilmektedir. Müvekkilimin amacı buradaki caminin yıkılması asla değildir. Diyanet İşleri Başkanılğına ecrimisil davası açacağız. Mevcut hukuki sorunu çözmek için biz elimizden geleni yapıyoruz. Ancak konunun muhataplarından destek göremiyoruz. Şu anda bu cami müvekkilimin arazisi üzerine kaçak olarak yapılmıştır. Biz istemiyoruz ama cami yıkıldığı takdirde 2 milyar TL dolayında bir kayıp olacaktır. Burası kamulaştırılarak sorun çözülebilir. Ancak bizim sorunun çözülmesi için attığımız adımlara gerekli desteği göremediğimiz için internet siteleri gazete ilanları ile camiyi satışa çıkarttık"dedi.

Avukat Murat Akça internet ve Maltepe'de yayın yapan bir yerel gazeteye verdikleri satış ilanı ile ilgili talep gördükleri yetkililere konunun çözümü için gerekli yardıma hazır oluduklarını ancak bu hukuki sorunu çözmek için kimsenin yanaşmadığını sözlerine ekledi.

Kaçak olarak inşa edilmiş bir camide ibadet etmek günah mıdır?

İHA

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler