YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi Tünel'de inşaat bitti, Göksu nisanda Konya Ovası'na akacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası'nı suyla buluşturacak Mavi Tünel'in açılışını yaptı....

Mavi Tünel'de inşaat bitti, Göksu nisanda Konya Ovası'na akacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya Ovası'nı suyla buluşturacak Mavi Tünel'in açılışını yaptı. Açılışta konuşan Bakan Eroğlu, "Türkiye'yi dünyanın yıldız ülkesi haline getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. İnanıyorum ki böyle çalışmaya devam edersek 21. asır Türkiye asrı olacaktır." dedi.
Konya Dedeman Otel'de düzenlenen Mavi Tünel'in iki ucunun birleştirilmesi törenine katılan Bakan Veysel Eroğlu, geçen yıl Konya'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törende Mavi Tünel'i 17 Aralık 2011 saat 13.59'da bitireceği sözünü verdiğini hatırlattı. Eroğlu, "İnşallah demedim ve büyük konuşmanın cezasını 69 saat 1 dakika gecikerek çektim. Tünelin bir kesiminde çöküntü oldu ve projenin 17 Aralık'ta bitmesi gecikti. Tüneli, salı günü sabahı bitirdik. Bu gecikmeden dolayı tüm Türkiye'den özür diliyorum. Bundan sonra büyük konuşmaya tövbe. Her zaman Allah'ın yardımı olmadan bir şey yapılmıyor." ifadesini kullandı.
Konuşmasında AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'nin dünyanın parlayan yıldız ülkesi olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Türkiye'yi daha ileriye taşımak için gece gündüz çalışıyoruz. Türkiye'yi dünyanın 26. ekonomisine sahip ülkesi noktasından 16. ekonomisine sahip ülkesi noktasına taşıdık. Hayata geçirdiğimiz projelerle adeta destan yazıyoruz. Türkiye'de eskiden tek tek açılış programları yapılıyordu. Bugün tamamlanan tesisleri, projelerin onlarcasını tek törenle hizmete açıyoruz. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmek, bu amaçla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 21. yüzyıl Türk yüzyılı olacaktır.''
GAP'tan sonra ikinci en büyük yatırım projesi Konya Ovaları Projesi (KOP)'nin yüzyıllık bir hayal olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, Mavi Tünel'in geçmişte ihale edildiğini, ancak yapılamayacağı anlaşılınca da iptal edildiğini belirtti. Bakan Eroğlu, raflara kaldırılan KOP'u Başbakan'ın talimatıyla tozlu raflardan tekrar indirdiklerini ve modern çağdaş yöntemlerle yenileyip hayata geçirdiklerini kaydetti.
Türkiye'nin Şanlıurfa sulama tünellerinden sonra ikinci en uzun tüneli olan Mavi Tünel'in çift kalkanlı delgi makinesiyle açıldığını anlatan Eroğlu, bu özelliği ile Türkiye'nin 1., dünyanın da 5. tüneli olduğunu belirtti. Bakan Veysel Eroğlu, ''Mavi Tünel ile kimi zaman Akdeniz'e boşa akan suları; kimi zaman da Göksu havzasında sel baskınlarına neden olan fazla suyu Konya, Niğde, Karaman ve Aksaray illerini kapsayan Konya Ovası'na göndereceğiz." bilgisini aktardı.
Bakan Eroğlu'nun konuşmasının ardından telekonferans yöntemiyle Mavi Tünel'deki delgi işleminin tamamlanmasını sağlayan son kazı işlemi gerçekleştirildi. Delgi işlemi tamamlanan Mavi Tünel'den 2012 Nisan'ında su aktarımına başlanması planlanıyor.
RAKAMLARLA MAVİ TÜNEL
Uzunluğu: 17 bin 34 metre.
Çapı: 4 metre.
Yıllık su aktarma miktarı: 414 milyon metreküp.
Mavi Tünel'in suyuyla sulanacak arazi büyüklüğü: 2 milyon 234 bin dekar.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler