YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşçilerdeki arsenik oranı korkuttu

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde tedavileri süren 97 Eti Gümüş A.Ş işçisinde normalin 5 katı fazla arsenik çıktığı belirtildi.

İşçilerdeki arsenik oranı korkuttu

Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş’de çalışan 97 işçinin ağır metal kirliliği nedeniyle sevk edildiği Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde tedavileri sürürken, altı ayda bir yapılması gereken testlerin hiç yapılmadığına dikkat çekildi. Yetkililer, işçilerde normalin 5 katı fazla arsenik çıktığı belirtildi.

Hekimler, sınır değerlerin üzerinde ağır metal kirliliğine rastlanan ve tedavilerine Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde devam edilen Eti Gümüş AŞ’deki işçilerin 6 ayda bir yapılması gereken tetkiklerinin zamanında yapılmadığına dikkat çekti. Metalurji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Hüseyin Savaş ise işçilerin idrarlarında normal düzey kabul edilen 25 mikrogram/litrenin yaklaşık 5 katı üzerinde arsenik çıktığını belirtti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) hekimler hastanede tedavileri devam eden işçilerle görüştü. Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, ATO Başkanı Bayazıt İlhan, işletmenin ağır metal kirliliğine rastlanan işçileri laboratuvar sonuçlarını vererek gönderdiği, kendi imkânları ile sağlık kurumlarına başvurmalarını istediği, çalışanlardan 92’sinde verilerin yüksek çıktığına dikkat çekti.

İlhan, “İşyeri hekimi de sevk etmemiş. İşverenin bir çalışanı tarafından sevk edilmişler” diye konuştu. Ciddi bir işçi ve çevre sağlığı sorunu ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan İlhan 6 ayda bir test yapılması gerekirken bir işçinin iki yılda bir kere test yapıldığını, 7 yıldır kurumda çalışan güvenlik görevlisinin de kendisine hiç test yapılmadığını ifade etti.

‘ARSENİK KÜTAHYA’YI TEHDİT EDİYOR’ TTB, ATO, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile Metalurji Mühendisleri Odası temsilcileri dün ortak açıklama da yaptı. ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay, üretimden uzak olan yerde çalışan işçide bile işletmenin içindeki işçi ile aynı sonuçlar çıktığına dikkat çekerek “Yapılan tetkiklerde arsenik aşçıda bile var. Dolayısıyla arseniğin toz, toprağın içinde olduğu anlaşılıyor. Bunun Kütahya genelinde olma ihtimali de vardır” dedi. Atalay, “çok tehlikeli işyeri” sınıfında yer almasına karşın uzun süredir haftada bazı günler işyeri hekimi çalıştırdığına da dikkat çekti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler