YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eroğlu: ''Ilısu ikinci büyüklükteki baraj''

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı'nın, Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılacak...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı'nın, Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılacak en büyük baraj olduğunu, ayrıca gövde dolgusu itibarıyla da, Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci büyüklükteki baraj olduğunu belirtti.

Mardin'den helikopterle Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu köyü yakınlarındaki Ilısu Barajı'na gelen Eroğlu, barajın gövde dolgusu temel atma törenine katıldı.

Ilısu Barajı'nın bölge için çok önemini vurgulayan Eroğlu, barajın temeli atılmadan önce Dargeçit'in bir köy gibi olduğunu, şimdi ise bir şehir haline geldiğini anlattı.

Eroğlu, "Bu baraj Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılacak en büyük baraj. Ayrıca gövde dolgusu itibarıyla da Atatürk Barajı'ndan sonraki ikinci büyüklükte baraj. Bu baraj buraya kesinlikle hayat verecek. Bu baraj bu bölgenin kalkınmasında zaten çok önemli bir rolü olduğunu göstermeye başladı. Barajın temeli atılmadan önce Dargeçit'in hemen şuradaki halini biliyorum. Dargeçit bir köy gibiyken şu anda gerçekten büyük bir şehir haline gelmiş. Yani gerçekten bu bölgenin istihdamına, kalkınmasına çok önemli katkı sağlayacak. Daha işin başlangıcındayız. Bir diğer sevindiğim husus da, müteahhit firmaya dedik ki, istihdamı bu bölge insanından sağlayalım. Çünkü bu bölgedeki köyler, ilçeler neticede bizim bakanlığın ilçesi, bizim bakanlığın köyü olarak kabul ediyoruz. Nitekim yüzde 73'ü şu anda burada çalışıyor. Bu gerçekten sevindirici bir husustur" dedi.

Bakan Eroğlu, Ilısu'nun yanı sıra Cizre Barajı yapıldığında yılda yaklaşık 5 milyar kilovatsaatlik enerji sağlanacağına işaret etti.

Cizre Barajı'nın yöredeki toprakların sulanmasını sağlayacağını belirten Eroğlu, "Tabii ki burada balıkçılık ve deniz sporlarına varıncaya kadar çeşitli etkinlikler yapılacak. Havasının değişmesi sağlanarak inşallah burası bir cennet gibi olacak" diye konuştu.

-Hasankeyf-

Daha önce Hasankeyf için "Buradaki insanları mahrum edeceksiniz" denildiğini hatırlatan Eroğlu, "Bakın Ilısu köyü adeta bin metrekare üzerine oturmuş villalara sahip oldu. Hatta bazı vatandaşlar yan tarafı ahır yapmak istediler. Fakat o kadar güzel oldu ki, 'biz burayı salon olarak kullanmak istiyoruz. Sayın bakanım mümkünse yukarıda bize grup ahır yapın, ayrıca bize bir okul yapın' dediler" şeklinde konuştu.

Milletin mutluluğu ve refahı için çalıştıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, Hasankeyf'in hafızaların almayacağı muhteşem bir şehir olacağını belirterek şöyle konuştu:

"Şunu iddia ediyorum, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesi olacak Hasankeyf. Hasankeyf'in hali malum şu anda, tarihi eserler tahrip olmuş. Zeynelbey Türbesi yıkılmak üzere, ayrıca meşhur Artuklu Köprüsü'nden eser kalmamış. Taşları alınmış ortada bir tane ayak kısmı kalmış. Biz orada muhteşem Sarayburnu gibi bir yarımada, bir kültür parkı inşa ediyoruz. Ayrıca hemen onun yanına tarihi eserleri de koruyarak, deniz manzaralı muhteşem bir Hasankeyf. Yani Kültür ve Turizm Bakanlığı, hatta koruma kurulları ne talep ediyorsa, onu yapmak bizim için büyük bir zevktir, onu da yapacağız. Netice itibarıyla burada hemen dolguyu başlatacağız. 3 tünel bitti bu suyu buraya çevireceğiz ve dolgunun diğer bölümü devam edecek."

-"Barajın romanını yazacağım"-

Eroğlu, ikinci önemli adımın barajın gövde olgusu olduğunu belirterek, "Kolay değil zor bir baraj, ben romanını yazacağım. Burada bütün güçlükleri aştık. Ülke düşmanlarının birtakım takozlarına rağmen aştık. Ama Allah'a şükür bu mutlu güne eriştik. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler