YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Amerika’da Üflenecek Neyler Mersin'den

Amerika’nın Los Angeles kentinde düzenlenecek olan Anadolu Kültür ve Yemek Festivali’nde kullanılacak neyler, Mersin’in Erdemli...

Amerika’nın Los Angeles kentinde düzenlenecek olan Anadolu Kültür ve Yemek Festivali’nde kullanılacak neyler, Mersin’in Erdemli ilçesinde hazırlanmaya başlandı. Festivalde büyük ilgi görmesi beklenen ve usta ellerin işçiliğiyle hazırlanan neylerin bir kısmı da hediye olacak.

Los Angeles kentinde gerçekleştirilecek Anadolu Kültür ve Yemek Festivali’nde kullanılacak neyler, Erdemli’de ney ustası Mehmet Demir tarafından hazırlanmaya başlandı. Festivalde üflenmek ve hediye olarak verilmek üzere Amerika’ya gidecek neylerin kendi elinden çıkacak olmasının haklı gururunu yaşadığını anlatan ney ustası ve aynı zamanda neyzen Mehmet Demir, neyin adeta sabrı sınadığını söyledi. Kendisinin bu noktaya gelmesinin hiçte kolay olmadığını ve uzun uğraşlar ve zaman aldığını ifade eden Demir, “10 yıl önce ney yapımıyla da uğraşan neyzen Hayali Yılmaztürk beyle tanıştım. Katıldığımız programlarda ney diğer enstrümanlara göre beni çok daha fazla etkiledi. Manen etkiliyor, adeta tüylerim diken diken oluyordu. Müzik kulağımın olduğunu düşünerek elime aldığımda bu işin çokta kolay olmayacağını gördüm. 10 gün sonrasında ilk ney sesini çıkarmam mümkün oldu” dedi.

Uzun uğraşlar verdiğini ve azimle neye üflemeyi öğrendiğini dile getiren Demir, “Daha sonra da neyzen Ersin Ali Atlı’dan 2 yıl süren özel kurs aldım. Ney üflemesini bu eğitimle birlikte öğrendim. O gün bugündür üflüyorum ve ney yapıyorum. Türkiye’nin farklı illerindeki ünlü neyzenlere ney yaptım. Çok şükür yaptığım neylerden bugüne kadar herhangi bir şikayet gelmedi” diye konuştu.

Yaptığı neylerin yurt dışında da ilgi gördüğünü anlatan Demir, şunları söyledi:

“Neylerimiz ilk yurt dışına gittiğinde büyük sevinç yaşamıştım. Yakınlarımızın vasıtasıyla Almanya’nın Münih kentine gönderdiğimiz neyler ilk yurt dışı deneyimimiz oldu. Özel istek üzerine ney yapımlarımız devam etti. Amerika’nın Los Angeles kentinde yapılacak olan Anadolu Kültür ve Yemek Festivali’ne katılacak ekipler için de ney hazırladım. Bu neyleri hem orada üfleyerek kültürümüzün tanıtımına katkıda bulunacaklar hem de bu neyleri hediye ederek kültürel kaynaşmaya katkı sunacaklar. Böyle güzel bir görevin de bana düşmesinden oldukça memnunum.”

Erdemli’de Akdeniz Sanat Derneği çatısı altında çalışmalarını sürdürdüğünü ve ilgi duyanlara ise Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde ücretsiz kurslar verdiğini ifade eden Demir, gönüllü kültür elçiliği görevini sürdüreceğini kaydetti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler