YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bizans definesi bulundu

Uzunyuva Anıtmezarı'nda Bizans definesi bulundu

Bizans definesi bulundu

Milas Müzesi Başkanlığında sürdürülmekte olan Uzunyuva Anıtmezarı kurtarma ve koruma kazısında bir küpün içinde Bizans dönemine ait 2 bin 407 gümüş sikke bulundu.

Geçen yıl kaçak kazı yapılarak soyulduğu anlaşılan ve Karia Satrabı Maussollos’un babası Hekatomnos’a ait bir anıtmezar olduğu sanılan Uzunyuva’da Milas Müzesi tarafından sürdürülmekte olan kurtarma ve koruma kazıları sırasında bir seramik küp içinde 2 bin 407 tane gümüş sikke bulundu. Aralarında İslami sikkelerin de bulunduğu sikkelerden 366 tanesinin korozyon nedeniyle birbirine yapışık olduğu, diğer 2 bin 41 tanesinin ise ayrışık durumda olduğu belirlendi.

Geçen yıl 31 Temmuz’da Jandarmaya gelen bir ihbar sonucunda soyulduğu anlaşılan Milas şehir merkezindeki Uzunyuva arkeolojik sit alanının Perslerin Karia Satrabı (valisi) Maussollos’un babası Hekatomnos’a ait bir anıtmezar olabileceği belirlenmişti. Soyulan mezar odasında bulunan muhteşem bir işçilikle yapılmış olan ve üzerinde olağanüstü güzellikte kabartmaların bulunduğu mermer lahit ise uzmanlarca “arkeolojide yüzyılın buluşu” olarak değerlendirilmişti. Üzerinde leylek yuvası olan bir anıt sütunu nedeniyle halk arasında “Uzunyuva” adı verilen arkeolojik alanda kaçakçıların yaptığı soygunun ortaya çıkartılmasından sonra Milas Müzesi Müdürlüğü tarafından bir kurtarma kazısı ve koruma çalışmaları başlatılmıştı. Yoğun şekilde sürdürülen kazılar sırasında Bizans tabakasında bir seramik küp içersinde 2 bin 407 gümüş sikke bulundu. Sikkelerden 2 bin 41 tanesinin tek tek sikkeler halinde olduğu diğer 366 tanesinin ise korozyon nedeniyle birbirine yapışık olduğu belirlendi. Sikkelerin büyük çoğunluğunun Bizans dönemine ait olduğu ve içlerinde az sayıda sikkenin ise İslami sikke olduğu saptandı.

Uzunyuva arkeolojik sit alanında kurtarma kazısını sürdüren Milas Müze Müdürlüğü tarafından sikkeler Milas Müzesi’nde koruma altına alındı. Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey “Uzunyuva’da sürdürülmekte olan kazılar sırasında dün Bizans tabakasında bir küp içinde gümüş sikkeler bulundu. Sikkelerden 2 bin 41 tanesi tek tek durumda. Diğer 366 tanesi ise korozyon nedeniyle birbirine yapışmış halde bulunuyor. Müzemizdeki restoratör arkadaşlarımız sikkelerin temizlenmesini yapacaklar. Temizlenen sikkelerin belgelemesi ve envanter çalışmasını yapacağız. Daha sonraki aşamada ise bunların sergilenmesi yapılacak” dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler