YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Dünyada Dini Akımlar Ve Toplumların Arayışı"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında, "Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı" konulu konferans gerçekleştirdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında, "Dünyada dini akımlar ve toplumların arayışı" konulu konferans gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, konferansın konuşmacılığını yapan Marmara İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, evrensel tartışmalarda hep dinin devreye girdiğini söyledi.

Kürtaj, eşcinsel evlilikler, ötenazi gibi tartışmalarda her zaman dinin devreye girdiğini ifade eden Köse,"Evrensel tartışmalarda hep din devreye girmektedir. Organ naklinden tutun da uluslararası politikaları belirleyen en önemli konulara kadar mutlak surette din devrede. Bu gün zamanın ruhunu dikkate alarak doğu ve batı dünyalarına baktığımızda din, belirleyici rolünü oynamaya devam ediyor. Bunun tersine söylenebilecek herhangi bir sosyoloji, antropoloji ve uluslararası politika teorisi bugün mevcut değil" dedi.

Köse, 17 Ağustos 1999 depreminden hemen sonra 1 ay boyunca "Felaketle karşılaşan insanların din algıları" üzerine araştırma yapmak için Sakarya'da bulunduğunu ve hatıralarını zaman zaman öğrencileri ile paylaştığını anlattı.

"Doğal felaketlerin dinle bir bağlantısı vardır" diyen Köse, "Hangi toplumda ve inanışta olursa olsun büyük bir felaketle karşılaşıldığı zaman 'din' devreye girer. Çünkü bir felaket meydana gelmiştir ve insanlar bu felakete bir neden bulmalıdırlar. İnsanların dinlerinden bir referans bulması ve yaşadıkları hadiseleri anlamlandırması gerekliliği ortaya çıkmaktadır" şeklinde konuştu.

Dünyanın din algısından vazgeçmediğini ve her tartışmanın altında dini bir söylem bulma arayışının olduğuna dikkat çeken Köse, "Bugün zamanın ruhunu dikkate alarak doğu ve batı dünyalarına baktığımızda din, belirleyici rolünü oynamaya devam ediyor. Biz Türkiye'de bunu yeni yeni algılıyoruz. Ya da batıda esen rüzgarın din ile alakalı değişimlerin çokça da farkında değiliz. Batı dünyasını dinden çok fazla uzak ve kültürlerine dinden çok fazla yer vermeyen, dini öteleyen, metafizik alemi kabul etmeyen, ateistlerin kol gezdiği bir dünya olarak algılıyoruz. Bu algı son derece yanlış bir algıdır." diye konuştu.

Muhabir: Uğur Subaşı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler