YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uludere faciasında gözden kaçan acı gerçek

Türk savaş uçaklarının düzenlediği kaçakçılık yapan 35 sivilin yaşamını yitirdiği hava saldırısı, acı gerçeği gözler önüne serdi.

Uludere faciasında gözden kaçan acı gerçek

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Ortasu Köyü'nün karşısında sınırın Irak tarafına düzenlenen, kaçakçılık yapan 35 sivilin öldüğü hava saldırısı, acı gerçeği gözler önüne serdi. Yaşamını yitiren sivillerin büyük çoğunluğunun korucu ve korucu çocukları olduğu belirtilirken, sınır bölgesinde kaçakçılığın, güvenlik güçlerinin bilgisi dahilinde yapıldığı iddia edildi.

SAVAŞ UÇAKLARI KAÇAKÇILARI VURDU

CESETLER KATIRLARLA TAŞINDI(FOTO GALERİ)

İnsansız Hava Araçları (İHA) ve termal kameralar, önceki gün Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü'nün karşısında, sınırın Irak tarafında kalabalık bir grubu saptayınca, hava operasyonu başlatıldı. Diyarbakır’dan havalanan F- 16 savaş uçakları, saat 22.00 sıralarında sınırı geçip Sinat-Haftanin bölgesi’nde katırlarla hareket halinde bulunan grubun üzerine bomba yağdırdı. Havanın aydınlanmasiyla birlikte acı gerçek ortaya çıktı.

Üzerine bomba yağan kişilerin terör örgütü PKK’lı değil, Ortasu ve Gülyazı köylerine mensup kişilerin olduğu ortaya çıktı. Saldırıda 35 köylü yaşamını yitirdi, 1 kişi de yaralandı.

Saldırıda yaşamını yitiren 35 kişiden çoğunun geçimini koruculuk maaşıyla sağlayan 980 nüfuslu Ortasu Köyü’nden oldukları belirlendi. Ortasu Köyü’nde devlet adına silah taşıyan 80 korucunun bulunduğu, bu kişilerin çocuklarının da kaçakçılık yaptığı kaydedildi.

KAMUOYUNUN GÖZDEN KAÇIRDIĞI GERÇEK İnfial yaratan olay, istihbarat zaafiyeti tartışmalarına yol açarken, bölgede kaçakçılığın güvenlik güçlerinin bilgisi dahilinde yapıldığı gerçeğini de gözler önüne serdi. Taraf Gazetesi Yazarı Mehmet Baransu, bugünkü köşesinde operasyondan bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin bilgisine başvurulmadığını belirterek, aradığı bir askeri yetkilinin kendisine, "Ankara operasyondan önce bize sorsaydı, grupta bulunan kişilerin kimliklerine varıncaya kadar bilgiyİ verirdik. Grubun PKK'lı olmadığını, kaçakçılık yapan korucular olduğunu karakol komutanı dahil üstleri de biliyordu" dediğini yazdı.
‘ASKER BİZE KAÇAKÇILIĞA GİDEN VAR MI DİYE SORARDI’ Ortasu Köyü Muhtarı Hamza Encü ise, gözyaşları içerisinde güvenlik güçlerine sitem ederek yıllardan beri kaçakçılık yaptıklarını, bunu da asker dahil herkesin bildiğini belirtti. Encü, "Daha önce de termal kameralar sınırda insan tespit ediyordu. Komutan bize telefon açıp soruyordu. 'Sizden kaçağa giden var mı?' diyordu. Verdiğimiz cevaba göre gelenlerin köylü mü, terörist mi olduğunu anlıyorlardı. Bu defa niye sormadılar?" diye konuştu.

'ASKERLER GİDİP GELEBİLİRSİNİZ DİYORDU'
İsminin açıklanmasını istemeyen bir köylü ise ''Yıllardır burada kaçakçılık yapılıyor. Asker, polis, herkes biliyor. Ankara’dakiler bile biliyor. Tek geçim kaynağı bu. En son geçen ay karakol komutanı köylüleri topladı. Bize "silah ve uyuşturucu getirmeyin, onun dışında size karışmayız" dedi. Katliamda ölenlerin çoğu 15 -16 yaşındaki gençler… 2003’ten önce kaçakçılık yapılması yasaklanmıştı. Ancak bu tarihten sonra artık serbest bırakılmıştı, alenen yapılıyordu. Askerler gidip gelebilirsiniz diyordu. Zaten her giden grubun içinde askerlere bilgi verenler var. Şu an sanki hiçbir şey yokmuş gibi askerler orada bekliyor. Gelip geçiyorlar, kurtarma çalışmalarına bile katılmıyorlar’’ diye konuştu.

BAYDEMİR: ASKER HABERDARDI
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Tweetter'den yaptığı açıklamada, Yıllardır ekonomik yaşam durmuş durumda. Hayvancılık bitmiş, her taraf güvenlik bölgesi. Tek geçim kaynağı kaçakçılık. Kaçakçı oldukları biliniyordu. Konuştuğumuz herkes, Gülyazı Alay Komutanlığı'nın kaçakçıların gidişinden haberdarı vardı" dedi. Cengiz YILMAZ/**MYNET**

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler