YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çınar Emniyet Amirliği'ne Bombalı Saldırı Davasında 1 Sanığa Tahliye

Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'ın Çınar İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanlarına yönelik olarak geçen 13 Ocak 2016 günü düzenlenen ve

Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'ın Çınar İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanlarına yönelik olarak geçen 13 Ocak 2016 günü düzenlenen ve 3'ü çocuk, 1'i polis 6 kişinin şehit olduğu, 48 kişinin yaralandığı bombalı saldırı ile ilgili 4 kişinin yargılanmasına başlandı. Davanın bugün görülen ilk duruşmasında tutuklu sanıklardan İzzet Ö.'nün tahliyesine karar verildi.
Çınar ilçe Emniyet Amirliği ve lojmanlarına 13 Ocak 2016 günü PKK terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen bomba yüklü araçla saldırıda, polis memuru 29 yaşındaki Mehmet Şenol Çiftçi, 4 yaşındaki kızı Mevlüde İrem Çiftçi, polis lojmanlarının yanında çöken 2 katlı evde yaşayan 35 yaşındaki Lokman Açıkgöz, 11 yaşındaki oğlu Murat Alper Açıkgöz, 2 yaşındaki kızı Ecrin Açıkgöz ve polis eşi Esra Köse Başaran'ın şehit olmasına, 48 kişinin yaralanmasıyla ilgili 35 yaşındaki Harun D., kıraathane sahibi 33 yaşındaki İzzet Ö. ile bomba yüklü aracı satın alarak PKK'ya verdikleri iddia edilen 25 yaşındaki Nurettin C.ve 32 yaşındaki Mustafa A.'nın yargılanmasına başlandı.
Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması iddianamenin okunması ile başladı. İddianamede üzerlerinde patlayıcı artığı tespit edilen Harun D. ile İzzet Ö.'nün 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma', 'kamu malına zarar verme', 'tasarlayarak öldürme', 'kamu görevlisini öldürme', 'mala zarar verme', 'tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' ve 'kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs' suçlarından 7'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ve 7 bin 380'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Savcı, saldırıda kullanılan bombalı aracı satın alıp PKK'ya verdikleri iddia edilen Nurettin C. ve Mustafa A. hakkında da, 'aynı suçlara yardım eden sıfatı ile katıldıkları' iddiasıyla 4 bin 140'ar yıla kadar hapis cezası istedi. Davanın ilk duruşmasına sanıklar İzzet Ö., Mustafa A. ve Harun D. ile başka suçtan dolayı tutuklu olan Nurettin C. katıldı. Patlamada yaralanan polis memurları C.B. ve Y.K’nin müşteki olarak katıldığı duruşmada, çok sayıda sanık yakını izleyici olarak katıldı. Duruşmada ilk savunma yapan Harun D. suçsuz olduğu halde 14 aydır cezaevinde olduğunu belirterek, "Hayatım mahvoldu. Öncelikle bu olayı kınıyorum. Bu olay üzerimize yıkılmış. Bunu kabul etmiyorum"dedi.
AK PARTİ ÜYESİYİM
Daha sonra ifadesi alınan sanıklardan İzzet Ö. ise, 10 yıldan bu yana patlamanın olduğu karakolun 150-200 metre yakınında olan kıraathaneyi işlettiğini belirterek, "Beni bir arabaya bindirip askeri tabura götürdüler. Feci şekilde dövdükleri için bilincimi kaybettim. Nezarthanede kendime geldim. Patlama nedeniyle korktuğum ve evime gidemediğim için 15 aydır cezaevindeyim. AK Parti üyesiyim ve seçimlerde AK Parti’nin sandık kurulu üyesi olarak çalıştım. İşlettiğim kıraathaneyi seçimler için AK Parti’ye tahsis ettim"dedi.
DEFALARCA SOKAĞIN KAPATILMASI İÇİN YAZI YAZILDI
Patlamada hayatını kaybeden Esra Başaran'ın eşi olan polis memuru C.B.'nin de ifadesi alındı. Patlamanın yaşandığı sokağın kapatılması ve karakolun etrafının bariyerle kapatılması için defalarca yazı yazıldığını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyleyen C.B. "Sokağın kapatılması için Belediyeye yazı yazıldı. Ama Belediye onlarla ayın görüşte olduğu için kapatmadı. Patlama öncesi eşim yatak odasına geçmişti. Ben de koltukta uzanan çocuğumu öpüp, konuşmak isterken patlama oldu. Yatak odasına doğru gittiğimde odanın duvarının yıkıldığını ve yatağın düştüğünü gördüm. Eşimi aradım fakat bulamadım. Eşim göçüğün altında kalmıştı. Olayda ben ve çocuğum yaralandık. Suçsuzum demekle olmuyor. Bize yardımcı olsunlar. Çınar halkına hizmet etmek için oradaydık. Kendi keyfimiz için değil. Bunu yapanlardan şikayetçiyim"dedi.
Saldırıda yaralanan polis memuru Y.K. ise Çınar halkına hizmet sunmak için ilçede bulunduklarını belirterek, saldırıyı gerçekleştirenlerin hak ettikleri cezayı alacaklarına inandığını, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.
Diğer sanıklar Nurettin C. ve Mustafa A.'nın Kürtçe bilen tercüman olmadığı için savunma yapamadığı duruşmada söz hakkı alan savcı, Nurettin C.'nin de bu dosya kapsamında tutuklanmasını istedi. Avukat savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık İzzet Ö.'nün tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme başka suçtan tutuklu Nurettin C.'nin bu dosyadan da tutuklamasına karar verirken, duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler