YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dicle Üniversitesi'ndeki Olaylar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dicle Üniversitesi'ndeki olaylarla ilgili, "Bu süreçte bu tür davranış, eylem ve kavgalar, Diyarbakır'a

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dicle Üniversitesi'ndeki olaylarla ilgili, "Bu süreçte bu tür davranış, eylem ve kavgalar, Diyarbakır'a çok zarar verir" dedi.

Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) düzenlenen "Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri ICOMOS/ICOFORT 2013 Diyarbakır" toplantısına katılan Bakan Eker, konuşmasında, Dicle Üniversitesi'nde yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Eker, insanların; fikir, görüş ve düşünceleri ne olursa olsun herkese tahammül göstermesi, herkesin varlığına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, sorunların kavgayla, bıçakla, taş atmakla çözülemeyeceğini ve bu tür olayların sadece acı ve gözyaşına neden olacağını ifade etti.

Tüm ülkede çözüm süreci atmosferinin hakim olduğu bir dönemde bu tür olayların yaşanmasının üzüntü verici olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle konuştu:

"Belki birileri bunları kışkırtıyor olabilir veya gençlik duyguları, heyecanları bu dürtüyü oluşturabilir. Ama lütfen dikkatli olalım. Bu süreçte bu tür davranış, eylem ve kavgalar, Diyarbakır'a çok zarar verir. Diyarbakır'ı seviyorsak, bu kente bir iyiliğimiz olsun istiyorsak bu tür eylemlerden kesinlikle kaçınmamız lazım. Bu şehrin kalbinde, tarihinde ve kültüründe barış var. Bu olaylardan sonuçları itibarıyla Diyarbakır da Türkiye de çok zarar görür. Kimsenin bu sonuçlara yol açmamasını diliyoruz."

-"Lütfen kendimiz gibi olmayana saygı gösterelim"-

Türkiye'de, 12 Eylül öncesinde yaşayan bir kuşak olarak o dönemde farklı politik görüşteki gençlerin birbirlerine kıydıklarına tanıklık ettiklerini anımsatan Eker, o tarihlerde en az 5 bin gencin öldürüldüğünü kaydetti.

Eker, o dönemdeki çatışmaların ve onlara sebebiyet verenlerin, birçok kirli, karanlık tezgahın parçası olduğuna işaret ederek, öğrenci olaylarının akıllarına bir takım olumsuz çağrışımlar getirdiğini belirtti.

Bu süreçte insanların her zamankinden daha dikkatli davranması gerektiğinin altını çizen Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün tam da umutların baharla birlikte yeşerdiği, barış ve kardeşlik türkülerinin söylendiği bir ortamda, Diyarbakır'da farklı görüşteki öğrencilerin, bir takım sebeplerle ki her ne olursa olsun, birbirine saldırması ve birbirine tahammül edememesi çok acı. Lütfen çok dikkat edelim. Lütfen kendimiz gibi olmayana saygı gösterelim. Anlaşmazlıklar olabilir ama bunları çarpışarak, vuruşarak değil konuşarak ve uzlaşarak çözelim. Diyarbakır surları, sokakları, ateş imtihanından geçmiş bazalt taşları, bize bunu söylüyor. Bunu yaparsak güzel bir geleceği birlikte inşa etme imkanına sahip oluruz."

Eker, bir gazetecinin, polisin olaylara müdahalesine ilişkin sorusuna ise "Onların hepsi inceleniyor, tetkik ediliyor, gereken işlemler yapılıyor. Endişe etmeyin" yanıtını verdi.

-"Barışçıl bir dil kullanalım"-

Herkesin bu süreçte sorumluluklarını bilerek konuşması ve üslubuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Eker, tüm davranış ve çağrıların da aklı selime uygun olmak durumunda olduğunu belirtti.

"Barışçıl bir dil kullanalım" diyen Eker, kavganın bu süreçte kimseye fayda getirmeyeceğini kaydetti.

Bakan Eker, Diyarbakır'da 14 Nisan Pazar günü Kutlu Doğum Haftası'nın kutlanacağını bildirerek, "İslam Peygamberi'nin doğumunun, insanlık için ne kadar kutlu bir vasıta olduğunu anlıyoruz. Böyle bir kutlu peygamberin ümmeti, ona inanmış insanların birbirine tahammül etmemesi gibi bir şey söz konusu olabilir mi- Demek ki kutlu doğum gerçeğinden de bir şey anlamamız ve saygı duymamız lazım. Birbirimize ne olur tahammül etmesini öğrenelim" diye konuştu.

-Diğer konuşmacılar-

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da olaylarla ilgili gerekli işlemlerin ve çalışmaların yürütüldüğüne işaret ederek, olayları kimin başlattığı ve tırmandırdığı konusunda detaylı incelemenin devam ettiğini söyledi.

Üniversitede kimlerin "ne yapmak" ve öğrencileri "nereye götürmek" istediklerinin çok açık olduğunun altını çizen Toprak, "Lütfen onlara alet olmayalım. Polis demokratik hukuk devletinin tüm ilkeleriyle hizmetini merhamet ve adalet ölçüleri içinde herkese eşit şekilde dağıtıyor" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kendisinin de DÜ'de okuduğunu ve 21 yıl önce yaşadığı bazı sıkıntılara son bir haftadır yine tanık olduğunu söyledi.

Baydemir, gençlere sağduyulu olmaları tavsiyesinde bulunarak, "Görüşünüz, fikriniz ne olursa olsun, kardeşçe yaşamamızın önünde hiçbir bir engel yoktur" dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da DÜ'de öğrenim gören tüm öğrencileri din, dil, mezhep, memleket, siyasi görüş ve inanç farkı gözetmeksizin kardeşleri olarak gördüklerini ifade ederek, "Kardeşlerimizin arasında biz sulh yapmak mecburiyetindeyiz. Ateşe benzin değil, su dökmek mecburiyetindeyiz. Bu anlamda tüm farklı görüşlerin birbirine saygılı olması gerekiyor. Bizim görevimiz bundan sonra barışı, sükuneti ve farklılıkların kendisini açıkça ifade edebilmesini sağlamak olmalıdır" şeklinde konuştu.

Muhabir: Sema Kaplan

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler