YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır Valiliği: İl Genel Meclisi ödenekleri keyfi kullanamaz

Diyarbakır Valiliği, İl Genel Meclisi’nin 2011 Mali Bütçesi’nin onaylanmayarak meclise iade edilmesiyle ilgili açıklama yaptı....

Diyarbakır Valiliği, İl Genel Meclisi’nin 2011 Mali Bütçesi’nin onaylanmayarak meclise iade edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, bütçenin iade edilmesinin Diyarbakır İl Genel Meclisi’nin ödenekleri kanunla belirlenen başka iş ve yerde keyfi olarak kullanılamayacağı vurgulandı.
Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl Genel Meclisi idari yapıksının zorunlu kıldığı etkin diyalog yöntemlerini işletmek suretiyle, ilin stratejik kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesinde kaçınılmaz olan rolünü en etkin şekilde uygulamakla ve il idaresine katkıda bulunmakla yükümlü olduğu" hatırlatıldı.
"Bu yükümlülük hiçbir organ tarafından keyfiyet dâhilinde kullanılamaz. Yine hiçbir organ yasaların üzerinde bir takdir yetkisi kullanarak kendisine atfedilen görev alanının dışında tasarrufta bulunamaz." denilen açıklamada bütçenin mevzuata aykırı olduğu için iade edildiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliği'nin 29/6 maddesindeki ‘Meclis üyeleri, program dışı ödenek konulmasını ve programlı işlere ait ödeneğin başka işlere aktarılmasını, projelerin gerçekleşmesini engelleyecek ödenek indirimlerini, ödeneği temin edilmemiş projelerin bütçeye dahil edilmesini teklif edemezler’ hükümlerine aykırı olarak, İl Genel Meclisi'nce 2011 mali yılı bütçe tasarısında, devam etmekte olan yatırımların tamamlanması için gerekli ödenekler ile personel giderleri dahil İl Özel İdaresi'nin zorunlu harcamalarına yeterince ya da hiç ödenek ayrılmadığı müşahede edilmiştir. Buna karşın söz konusu tasarıda etüt, proje ve yaklaşık maliyete ilişkin iş ve işlemleri dâhil olmak üzere fizibilitesi tamamlanmamış yatırım tekliflerine ödenek tahsis edilmesine ilişkin talepler olduğu görülmüştür. Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin Esas 2008/1379, 2009/198 sayılı kararındaki ‘Ödenek taleplerinin değerlendirilmesi, miktarın belirlenmesi ve dağıtımı İl Özel İdaresi'nin en üst amiri olan valinin yetkisi dâhilinde olduğuna’ dair açık hükmünde görüldüğü üzere İl Genel Meclisi 2011 mali yılı bütçe tasarısındaki bütçe ödeneklerinin etkinlik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde yerinde harcanmasından kanunen sorumlu olan il valisinin, İl Genel Meclisi'nin bütçeye dair kararlarını geri iade etmesine ilişkin tasarruflarında hukuka uyarlılık açısından herhangi bir eksiklik söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin arttırılmasına yönelik tüm olumlu çabaları takdire şayan olarak değerlendirdiğimizi belirtir, idari tasarrufların mevzuat hükümlerine uygun olarak şekillenmesi yönündeki her türlü yapıcı girişim ve diyaloga katkı sağlamaya yönelik kararlılığımızı beyan ederiz.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler