YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır’da Yatırım Teşvikleri Toplantısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Teşvik Yasası’nın tanıtımının yapıldığı yatırım teşvikleri toplantısında sadaka taleplerinin...

Diyarbakır’da Yatırım Teşvikleri Toplantısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Teşvik Yasası’nın tanıtımının yapıldığı yatırım teşvikleri toplantısında sadaka taleplerinin olmadığını, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ekonomi kurmayları, bölgenin 15 ilinin ticaret ve sanayi örgütlerinin temsilcileri ile yerel yöneticilerinin katıldığı Teşvik Yasası’nın 6. bölge tanıtım toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 9 yıllık belediye başkanlığı dönemi içinde ilk defa bir bakanın kendisini telefonla arayarak, toplantıya davet edip konuşma yapmasını istediğini söyledi. Baydemir, Bakan Çağlayan’a teşekkür ederek, "Bir coğrafyada kalkınmanın gerçekleşebilmesi için merkez ile yerelin işbirliği şarttır. En büyük yatırım barışa yapacağımız yatırımdır. Barışa yapılan yatırımın hem istihdama, hem de ekonomik ve sosyal kalkınmaya yansıyacak" dedi.

30 yıllık badire ve sıkıntılara rağmen Diyarbakır’a yatırım yapan, Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika ve işletme açanlara teşekkür eden Baydemir, Diyarbakır’ın sermayesini alıp ülkenin batısına götüren ve büyüten girişimcileri de Diyarbakır’a ve bölgeye davet etti. Baydemir, “Artık yatırım koşulları dünden daha iyidir. Bugünkü birlikteliğimiz ve koşullar da yarının koşullarının bugünden daha iyi olması içindir. Bunun için çağrımı yinelemek istiyorum. Diyarbakır Ortadoğu’nun en güvenli coğrafyasıdır. Bugün Diyarbakır’a gelecek olan bir firma, 5 yıl sonra kendisi ile rekabet edilemeyecek noktada olacağı iddiasında bulunuyorum. Bunun için fırsatı kaçırmamak lazım” diye konuştu.

"SADAKA TABELİMİZ YOK, FARKI ORTADAN KALDIRALIM"

Bir algı sorununa da dikkat çekmek istediğini belirten Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölge dinamikleri kalkınma perspektifi içinde sadaka istemiyor. Sadakaya hiçbir şekilde talebimiz yok. Ama aynı zamanda bir geri kalmış bölgenin destek, dayanışma talebi de yok. Olan şudur. Bölgemiz ülkemizin en zengin coğrafyasıdır. Güneşiyle, toprağıyla, suyuyla, mermeriyle, madeniyle, petrolüyle Türkiye’nin en zengin coğrafyasının geri kalmışlığının veya bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması çabasını sarf ediyoruz. Türkiye’nin batı yakasında yaşayan kardeşlerimiz bir kez bunu görmesi ve bölgenin bir yük, bir kambur olmadığının idrakinde olması gerekiyor. Peki nedir esas sorun? Esas sorun 70 yıllık yanlış politikalar, hatta yoksullaştırma politikaları ve son 30 yıllık çatışma ortamının yaratmış olduğu reel durumla karşı karşıyayız. Eğer birlikte yaşayacaksak -ki birlikte yaşamak durumundayız ve birlikte yaşamak arzusundayız, bunu her fırsatta ifade ediyoruz- o halde birlikte kalkınmak durumundayız. O halde bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak durumundayız."

Bölgelerarası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması çabasında “İlgili bakanlıkların mutlaka bir eşgüdüme ihtiyacı” bulunduğunu ifade eden Baydemir, “Örneğin bir bakanlığımız teşvik yasasını çıkarıyor, ama diğer bir bakanlığımız bundan bihaber olabiliyor. Bu da yerelde eylem, işlem ve sürecin tıkanmasına neden olabiliyor” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler