YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'ekonomik Bağımsızlığını Kazanan Kadına Feodal Baskı Devam Ediyor'

Mehmet TÜRK- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, Diyarbakır'da faaliyet yürüten ve 10'uncu yılını dolduran DİKAD'ın yapılan ve tek liste ile gidilen kongrede başkanlığa

'ekonomik Bağımsızlığını Kazanan Kadına Feodal Baskı Devam Ediyor'

Mehmet TÜRK- Bayram BULUT/DİYARBAKIR, Diyarbakır'da faaliyet yürüten ve 10'uncu yılını dolduran DİKAD'ın yapılan ve tek liste ile gidilen kongrede başkanlığa seçilen Reyhan Aktar, bugün düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, yeni yönetimi medya ile tanıştırarak, çözüm süreci ve kadının statüsü konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu 'ÜRKEK SERMAYE EN UFAK OLAYDA ÇABUK VE HIZLI KAÇIYOR'
Kısa konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aktar, devam eden çözüm süreci ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün Diyarbakır'da, "Kürtçe öğrenmek istiyorum" sözünü değerlendirerek, şunları söyledi:
"Bütün iş insanları olarak iyi yönlü bakıyoruz. 2 yılda bölgemizde özellikle yatırımlarda ciddi olumlu etkisini görüyoruz. Sermayenin büyük çaplı bir yere yönelmesi zordur. Sermaye ürkektir, güven duymadığı yere gelmesi çok zordur. En ufak bir aksaklıkta, olumsuzlukta, sermaye çok hızlı kaçabilmektedir. Bir kaç yılda ortaya koymuş olduğunuz çalışmalar, en ufak bir olayda geri gidebilmektedir. Örgüt olarak elimizden geleni yapmaya hazırız, çalışmalarımız içerisinde de zaten yapıyoruz. Başbakan'ın, 'Kürtçe öğrenmek istiyorum' demesi, çok güzel bir olay. Her yeni cümlenin, çözüm sürecinin bir parçası olduğunu düşünüyoruz ve sürece, bu şehire, bu bölgeye çok doğru şey katacağını düşünüyoruz. Dil çok önemli, kelimenin kökeni Arapça KLM'den gelir ve bu bir derde derman olmaktır. Sözün gücü; inanıyoruz ki kendini özellikle yapılan çalışmalarda kendini gösterecek en güçlü şeydir."
KADININ STATÜSÜ VE TOPLUMDAKİ YERİ
Bölge kadınının, toplumdaki statüsü ve yerinin nerede olduğu yönündeki bir soruya Aktar, şöyle konuştu:
"Diyarbakır, Türkiye'deki diğer büyükşehirlere göre çok iyi değil. Türkiye'de kadın istihdamı ortalama 28-30 oran söz konusuyken, Diyarbakır'da bu oran yüzde 12'lerde. Diyarbakır, Şanlıurfa ile birlikte TRC2 bölgesinde yeraldığı için yapılan istatistikler Şanlıurfa ile birlikte yeralıyor. Bir çok alanda Diyarbakır'da spesifik verilere ulaşamıyoruz. İleride incelikli ve ayrıntılı olarak böyle bir çalışmayı yapmayı düşünüyoruz. Diyarbakır için kötünün iyisi diyebileceğimiz bir durum. Diyarbakırla ilgili daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Nüfusu bakımından, iş dünyası bakımından kadına bir potansiyel bakılması gerekiyor ve malesef Diyarbakır'da çok aktif bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Diyarbakır'da kadının bir takım sosyal yapı taşları kırıldı mı? derseniz, evet bazı tabuları kırıldı. Şanlıurfa ve doğu illerine göre daha iyi durumda. Gerek siyasal, sosyal anlamda, kadınların durumunu daha da iyi görüyoruz. Ama malesef iş dünyasında aynı aktiflikte göremiyoruz. Ya politikada, yada daha başka dinamiklerin olduğunu düşünüyoruz. İleride yapacağımız çalışmalarla ortaya çıkacak bir sorun. 20'nci yüzyılan oturmuş politikalarını 21'nci Yüzyıl politikasına uygulamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kadınları aktivitelerin dışında bırakıyor. Hukuki düzenlemelerin yeterli olması, mesleki tanımlamalarda Osmanlıca'dan kalma mesleki uygulamanın kalması, bunların hepsi malesef başta ilimiz olmak üzere diğer kentlerde kadınları geri planda bırakmaktadır."
'KADINA FEODAL BASKI DEVAM EDİYOR'
Bir gazetecinin, "10 yıllık bir dernek ve üye sayınız 50 kadın üyeniz var. Ekonomik bağımsızlığını kazanmış olsa dahi kadınlar, feodal yapının baskısını hissediyor mu?" şeklindeki bir soruyu Aktar, şöyle yanıtladı:
"Hissediyoruz. Çünkü şöyle bir durum; Bizim için ekonomik özgürlük, kadının parayı kazanmaya başlamasıyla başlamıyor. Esas ekonomik özgürlük, kadının çalışmadan sonra kazandığı parayı harcamasıyla başlıyor. Bundan önce yapmış olduğumuz dernek çalışmalarında şunu gördük; evli hanımların kazanmış olduğu paranın yönetiminin ağırlıklı olarak eşlerinde, bekar olan hanımlarda da evli hanımlara oranla daha az oranda görünüyor ama ağırlıklı olarak paranın kullanımının erkekte olduğunu görüyoruz. Aslında bu şudur; toplumdaki feodal yargıdan ziyade öyle bir yargı var ki, kadının çok rarsyonel düşünemediği bir kaygısı var. Burada erkek ya da kadın olmak farketmiyor. Aslında para kazanma kabiliyetine sahip olan kişinin, parasını kullanma harcama kabiliyetine sahip olduğunu görüyoruz. Burada iş dünyasında kadın sayısının az olmasından kaynaklı varolan kadının irasyonel görünmesi algısı var, malesef aşmamız gereken konular içerisinde yeralıyor. Ailede bu işin başındaki erkekleri daha sorumlu tutuyoruz. Hala kırılması gereken çok kalıp var farkındayız, bu süreç içerisinde çalışmalarımız devam edecektir."

'ekonomik Bağımsızlığını Kazanan Kadına Feodal Baskı Devam Ediyor''ekonomik Bağımsızlığını Kazanan Kadına Feodal Baskı Devam Ediyor''ekonomik Bağımsızlığını Kazanan Kadına Feodal Baskı Devam Ediyor'

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler