YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE ÇARPICI RAKAMLAR

Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'nce 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE ÇARPICI RAKAMLAR

Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'nce 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Koordinatör Serap Yiğit Erkuş, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine taraf olan Türkiye'nin, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda dünyanın en geri ülkelerinin arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye'de kadına karşı şiddet ve ayrımcılığın boyutlarının arttığını belirten Erkuş şöyle dedi:
"Sıcak çatışmaların yaşandığı birçok yerde kadınlar taciz, tecavüz, karın deşme, cinsel organların tahribi gibi cinsel şiddetin bir çok biçimine maruz kalmaktadırlar. Kadınlar savaşın yarattığı yıkımlardan ve baskılardan daha fazla etkilenmektedirler. Dünyada özellikle kadınlara yönelik dehşet verici şiddetler uygulanmaktadır. Nitekim IŞİD gibi çeteleriyle; kaçırılma, satılma, tecavüz gibi her türlü şiddet ve zorbalıklarla göçe zorlanan kadınlar yaşamdan koparılıyor."
İŞKENCE, KÖTÜ MUAMELE, ÖLDÜRME ORANI ARTTI
Günümüzde halen bazı ülkelerde kadınların taşlanmaya, kırbaçlanmaya, öldürülmeye devam edildiğini belirten Erkuş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son yıllarda yapılan istatistiklere giren kadın cinayeti oranı yüzde bin 400 artmıştır. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlama oranı son yıllarda yüzde 25 oranında artmıştır. Ülkemizde devletten koruma talep ettiği halde, çığlıkları duyulmaması nedeniyle öldürülen çok sayıda kadın bulunmaktadır. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri de şiddete zemin hazırlamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden aile içi şiddet nedeniyle ceza alan ilk ülke Türkiye'dir. Şiddet, dinsel- geleneksel önyargılarla, cinsiyet ayrımcı politikalarla ve yasalar eliyle meşrulaştırılıyor. Sokakta, iş yerinde, okulda, hayatın her alanında şiddet ve sömürüyle karşı karşıya kalan bütün emekçi kadınları bu sorunlara karşı dimdik ve yılmadan mücadele etmek için birlik olmaya davet ediyoruz."
ÜRKÜTÜCÜ RAKAMLAR
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'nin 2010-2014 yılları arasındaki verilerini de açıklayan Serap Yiğit Erkuş, 5 yıllık dönemde 4 bin 578 kadının şiddet veya boşanma istemiyle kendilerinden yardım talep ettiğini belirtti. İstatistiklere göre başvurucu kadınlardan yüzde 5.35'i cinsel, yüzde 13.41'i duygusal, yüzde 14.45'i ekonomik, yüzde 15.81'i fiziksel, yüzde 6.37'si kültürel, yüzde 15.5'i sözel ve yüzde 12.56'sı tehdit şeklinde şiddete maruz kaldığını belirtti. Diyarbakır'da son bir ayda ise 32 kadının şiddet gördüğü iddiasıyla merkeze başvuru yaptığı açıklandı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler