YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elazığ Kadın Platformu'ndan Kadınlar Günü Yürüyüşü

Elazığ Kadın Platformu Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

Elazığ Kadın Platformu'ndan Kadınlar Günü Yürüyüşü

Hozat garajında BDP İl binası önünde toplanan kalabalık, buradan sloganlar eşliğinde Postane Meydanı'na yürüdü.

Yapılan yürüyüşe Hakların Demokratik Partisi(HDP), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Barış ve Demokrasi Partisi(BDP) ve Emek Partisi(EMEP) destek verdi.

Elazığ Kadın Platformu adına konuşan Derya Coşkun yaptığı açıklamada; 8 Mart'ın sorunlarının tartışılması için bir fırsat olduğunu söyledi.

8 Mart’ta Yoksulluğa, yolsuzluğa ve savaşa karşı alanlarda olduklarını ifade eden Coşkun, şunları kaydetti: “8 Mart 1857’de New York’lu dokuma işçilerinin izinden yürüyor; tüm dünyada emeği değersizleştirilen, bedenive kimliği üzerinden politika üretilen kadınlar olarak kendi irademizle alanları dolduruyoruz. Kadın dayanışmasının verdiği güvenle bütün bir dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Yeni bir gelecek yaratmanın kendi ellerimde olduğunun farkında olarak yaşasın 8 Mart! Yaşasın Kadın Dayanışması!”

Aile içerisinde annelik rolüne yapılan vurgu ile kadınların daha fazla eve kapatılmak istendiğini söyleyen Derya Coşkun; “Kadınlara sürekli geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini hatırlatarak -En az üç çocuk, üçte yetmez beş çocuk- baskısı yapan AKP iktidarı sermaye için gerekli ucuz iş gücünü kadınların karşılıksız olarak sağlamasını hedeflemektedir. Sadece yeniden üretici rolleriyle bizleri tanımlayan eril zihniyet kadınların istihdamdaki yerlerini de bu sınırlar içinde belirlemektedir.

Kadın emeğini esnek, güvencesiz, sendikasız ve düşük ücretli olarak değerlendirmek isteyen sermaye ile AKP ortaklaşmıştır. Bu kapsamda hazırlanan kadın istihdam paketleri ile kadınlar için öncelik; ev içinde harcanan emek olarak belirlenmektedir. AKP iktidarının sosyal devletin tüm sorumluluklarından kaçınarak hayata geçirmek istediği tüm politikalar biz kadınların emeklerinin değersizleştirilmesine neden olmakta; yağma ve talan politikalarına hizmet etmektedir.”

Kamu Kreşleri Yeniden Açılsın

Coşkun, “Biz kadın emeğine dönük saldırılara karşı susmuyor;taleplerimizi haykırıyoruz. Bizler güvenceli, tam zamanlı, sendikalı ve insan onuruna yakışır bir ücretle çalışmak istiyoruz. Sosyal devletin sorumluluklarını yerine getirerek; kapatılan kamu kreşlerinin yeniden açılmasını, en az 50 çalışanın olduğu her işyerinde kreş açılmasını talep ediyoruz.

Savaş koşullarında en ağır bedeli ödeyen biz kadınlar bir yıla yakın süredir silahların susmasından dolayı memnun ancak çözüm için hiçbir mekanizmanın kurulmamasından dolayı endişeliyiz. Savaştan zarar gören tüm kesimler barışın inşa sürecine katkı sunmalı; eşitlik ve demokrasi talepleri dikkate alınmalıdır. Geçmişte yapılan tüm faili meçhul cinayetler, zorunlu göç ve çeşitli ayrımcalık politikaları ile yüzleşilmeli hakikat komisyonları kurulmalıdır. Kadınların bedenleri üzerinde yürütülen taciz, tecavüz ve şiddet yöntemlerinin tekrarlanmaması için öncelikle geçmişle hesaplaşılabilmelidir.

12 yıldır kadınların yaşam koşullarının zorlaşması ve görünmeyen emeklerin artması pahasına izlenen ekonomik politikalar kamu harcamalarının kısılmasına, özelleştirmelerin artmasına neden olmuştur. En temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar kadınların ev işlerinde daha fazla çalışmasına, haneyi geçindirmek için harcadıkları emeğin artmasına nden olmuştur. Bu kapsamda öncelik kamusal olarak sunulması gereken çocuk bakım hizmetlerine verilmiştir. Kamu kreşleri kapatılmı; 150 kadın çalışanın olduğu işyerlerinde kreş açılması için yönetmelikler yayımlanmıştır. Çocuk bakımını sadece kadınların görevi olarak gören erkek egemen iktidar hiçbir sorunu çözmeyen yönetmeliklerin denetimini bile yapmadığını itiraf etmiştir. Kısacası; kamusal hizmetleri kadınların omuzlarına yükleyerek çözmeye çalışan AKP’nin bütün kirli politikaları biz kadınların emeklerinin Daha fazla sömürülmesine neden olmaktadır” dedi.

Sık sık sloganlarla kesilen konuşma sonunda grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Ajans23/Buşra KESKİN

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler