YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şuay Alpay’dan BDP’ye yanıt

Ak Parti Elazığ Milletvekili Av.Şuay ALPAY, BDP’nin her ortamda dile getirdiği ana dilde eğitimi sorun olarak yansıtmaya çalıştığını söyledi

Şuay Alpay’dan BDP’ye yanıt

BDP’nin olmazsa olmaz dediği özellikle Anadilde Eğitim de dahil bir çok konuda sorunların yaşandığını iddia ederek verdiği soru önerisine, Ak Parti Grubu adına cevap veren Ak Parti Elazığ Millet Vekili Av.Şuay Alpay, “Bizim Siyasetimiz İnsan Merkezli’dir” dedi.

Alpay, BDP'nin grup önerisinde, işte çocukların eğitimiyle ilgili birtakım sıkıntıların yaşandığına dair hususlar irdelenmek şekliyle bir grup önerisi sunulmuş. Ancak AK PARTİ'nin, özellikle demokratikleşme yolunda iktidar olduğu günden beri attığı adımlar bütün kamuoyu tarafından çok yakın ve dikkatle takip edilmektedir. Yaklaşımımızın özgürlükçü bir yaklaşım üzerine oturduğunu bütün kamuoyu yakından bilmekte ve takip etmektedir çünkü insanı merkez alan bir anlayışı temsil ediyoruz. Bu sebeple de yaklaşımımız insanidir ve daha çok demokrasi, daha çok özgürlük bizim talebimizdir. Kurulduğumuz günden itibaren, partimizin iktidara geldiği günden itibaren de bu konuda bütün dünyaca takdirle karşılanan demokratikleşme ve özgürleşme çabalarını kararlılıkla devam ettirdik ve inşallah bundan sonra da devam ettireceğiz.

Özellikle BDP'nin zaman zaman istismar konusu yaptığı dil kullanımıyla alakalı AK PARTİ olarak biz Türkiye'de neredeyse fobi olarak algılanan ve kimsenin dokunmaya cesaret edemeyeceği konularda çok ciddi atılımlar yaptık ve hususen de ana dilde öğrenim ve ana dille kullanımla ilgili olarak engellerin kaldırılması konusunda çok ciddi çalışmalar yaptık ve özellikle Türkçe dışındaki dillerin kullanılması açısından, öğrenilmesi ve kullanılmasıyla ilgili olarak önemli düzenlemeler yaptık. Bunlar çok yakın takip ediliyor. Bu konuda ilk defa biz, Türkçe dışında dillerin kullanılmasıyla ilgili olarak kurslar açtık ve kurslarda Türkçe dışındaki dillerin ve lehçelerin öğrenilmesiyle ilgili önemli adımlar attık. Bunlar özel bir mevzuat düzenlemesi şekliyle bile yapılmadı, daha basit düzenlemelerle hayata geçirildi.

Özellikle seçimleri açısından, tabii siyasi tercihlerin kullanılması açısından insanların kendini daha iyi ifade etmesi belki doğru bir yaklaşımdı. Biz Türkçe dışındaki dillerde, seçimlerde propaganda yapılmasının da önünü açtık. Bu, özellikle demokrasi ve özgürlükler açısından çok önemli bir kazanımdır. Buradaki yaklaşımlarımızı bütün dünyanın çok dikkatli takip ettiğini ve kayda değer bulduğunu da çok yakın biliyoruz. Bunun ötesinde basın-yayın yoluyla, siyasi kanaat, düşünce ve fikir hürriyetinin kullanılması yolunda herkesin istediği fikri ve düşüncesini yayma noktasında, kanaatini ifade etmesi noktasında Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasıyla ilgili yasakları yine biz kaldırdık. Bu konuda bunların önündeki engelleri biz kaldırdık ve çok cesur adımlar attık.

Hep ifade ettiğimiz şey var. Bu konuda olmazsa olmaz yaklaşımımız daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasidir. Bundan hiç vazgeçmedik ve bu konuda yaptığımız çalışmaları biz de kendimiz açısından yeterli bulmayıp daha fazla şey yapmayı arzu ediyoruz.

Kamuoyunda farklı algılar oluşturmasına neden oldu ama bizim özelikle savunmayı kutsal bir hak bildiğimiz yaklaşımdan hareketle ortaya koyduğumuz bir gerçeklik vardı. Biz savunmayı kutsal bir hak kabul ettik ve bu sebeple de savunma yapanların, Türkçe dışında kendilerini daha iyi ifade edebileceklerini düşündükleri dillerde savunma yapmaları konusunda çok önemli, inkılap sayılabilecek düzenleme yaptık. Bunu da özellikle hukuk devleti ilkesi açısından olmazsa olmaz bir gerçeklik olarak görüyorduk ve bu konuda cesur adım attık. Bu konuda kamuoyu bunu çok yakın ve dikkatli takip ediyor ve yapılması gereken takdiri zaten yapıyor.

Cezaevlerinde özellikle tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla görüşmeleri ve görüşmeler sırasında Türkçe dışında dil kullanmaları hâlinde özellikle zulme varan uygulamaların yapıldığını ve bundan da çok ciddi mağduriyetler oluştuğunu zaten biliyorduk. Bu, ciddi bir sosyal yara olarak ortada duruyordu ve biz, bu konuda, AK PARTİ olarak, cezaevindeki hükümlü ve tutukluların yakınlarıyla yaptıkları görüşmede Türkçe dışındaki dillerin ve lehçelerin kullanılmasının önünü açtık. Bu çok insani bir yaklaşımdı. Ve bunlarla ilgili olarak da çok önemli açılımlar yaptık. Ve yine bunu da kendimiz açısından yeterli görmeyip daha fazla şey yapmayı arzu ediyoruz.

Eğitim ve öğrenim açısından anayasal bir hak olan ve bunun gereğini yapma noktasında özellikle üniversitelerimizin çabalarını yakın takip ediyoruz. Üniversitelerimizde, yakın bildiğimiz ve takip ettiğiniz gibi, yine Türkçe dışındaki dil ve lehçelerin araştırılması, incelenmesi ve geliştirilmesiyle ilgili enstitülerin açılması, bana göre de ve bütün kamuoyunun yakın takibine göre de, çok dikkate değer bir yaklaşımdır ve biz, bu konuda eğitim ve öğretimin bu şekliyle önünü açmış oluyoruz ve modern bilimin gereğine uygun olarak bu açılımları yapıyoruz.

Yaklaşımımız, tekraren söylüyorum, özgürlük temeli üzerinde bir yaklaşımdır. İnsanı merkeze alan bir anlayışı temsil ettiğimizi hep ifade ediyoruz. Daha fazla demokrasi istiyoruz ve Türkiye'nin hukuk devleti olma noktasında çok ciddi adımlar attığını biliyoruz ve bunu buradan bir defa daha deklare ediyoruz.

Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. AK PARTİ başkalarının yapmak istediği şeylerden çok daha fazlasını özgürlükçü temelde yapmıştır ve yapmaya devam edecektir.

Ben, bu duygu ve düşüncelerle, BDP grup önerisi aleyhinde olduğumuzu ifade ediyor, yüce heyetinizi ve Meclisi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Ajans23/Arzu AKIN

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler